İzmir'de bulunan LGBTİ + örgütleri, trans kadınlara yönelik son dönemde artan saldırıları protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ve İl Eş Başkanı Berna Çelik de katıldı.

"Trans yaşamlarımız değerlidir" yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık "Trans cinayetleri politiktir" sloganları atıldı. Grup adına açıklama yapan trans kadın Elif Soylu, İzmir'de son süreçte yaşanan saldırıları hatırlattı.

POLİSTEN TRANSLARA: 'SİZİ KORUMAK BENİM GÖREVİM DEĞİL'

Soylu, "20 Kasım gecesi Bornova sokağında bir saat arayla aynı fail tarafından iki farklı bıçaklı saldırının gerçekleştiğini, 25 Kasım’da ise Basmane gar önünde iki trans kadın arkadaşımıza saldırıldığını ve birinin katledildiğini; 16 Ocak’ta Karabağlar’da bir trans kadının öldürüldüğünü tekrar söylüyor ve adalet arayışımızın sürdüğünü haykırıyoruz. Tüm bu saldırılardan çok kısa bir zaman sonrasında ise Alsancak’ta yaşadığı sokakta saldırıya uğrayan bir trans kadın arkadaşımızın polisten yardım istemesine karşılık 'sizi korumak benim görevim değil' dediğini hatırlatıyor ve örgütlü nefreti ve açıkça ayrımcılığı teşhir ediyoruz" diye konuştu.

'HUKUKSUZ EV KAPATMALAR SON BULMALI'

Trans kadınlara yönelik ev kapatma ve baskınlara da değinen Soylu, transların barınma haklarının elinden alındığını ifade etti.

İlkim Delal Cemre Özen’in kolluk baskısı ve zoru altına alınan bir ifadeyle tutuklanmasını kabul etmediklerini belirten Soylu, yaşanan tüm bu olayların asıl amacının transları yaşadıkları, çalıştıkları bu sokaklardan sürüp can güvenliklerinin olmadığı alanlara itme çabası olduğunu dile getirerek, "Trans hayatlarımız değerlidir" dedi. Soylu şu talepleri sıraladı:

* Hukuksuz ev kapamalarının son bulması ve hukuksuz bir şekilde mühürlenen ikamet yerlerinin yeniden açılması,

* Keyfi ceza ve kısıtlamaların derhal durdurulması ve delilsiz yazılan cezaların iptal edilmesi,

* Yaşam alanlarımızda sürdürülen polis ablukasının kalkması,

* İlkim Delal Cemre Özenin serbest bırakılması,

* Görevi kötüye kullanan polis memurları hakkında soruşturma başlatılması. 

*Transların temel insan hakları ve kent haklarına eşit erişimin önündeki engellerin kaldırılarak hakların hayata geçirilmesi.

Kaynak: Duvar