Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenecek olası operasyon hakkında istişarelerde bulunduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Rus ve Türk ordularının İdlib'de düzenlenecek olası operasyonu istişare ettiğini ve Moskova ile Ankara'nın İdlib'deki ılımlı muhaliflerin militanlardan ayrılması konusunda aynı fikirde olduğunu belirtti.

"Normal silahlı muhaliflerin El Nusra (yeni adıyla Fetih el Şam) militanlarından ayrılması, eş zamanlı olarak bu militanlara karşı operasyon hazırlanması ve sivillere yönelik risklerin en aza indirgenmesi gerektiği konusunda Moskova ve Ankara ortak görüşe sahip" diye devam eden Lavrov, siyasi uzlaşının pratiğe nasıl taşınacağının ise sahadaki duruma hakim olan Rus ve Türk orduları tarafından ele alındığını vurguladı.

İdlib'deki durumun Moskova ve Ankara arasında son aylarda onlarca kez görüşüldüğünü söyleyen Lavrov, "İdlib konusunda Türk meslektaşlarımızla ve Suriye hükümetiyle somut çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda Moskova ve Ankara arasında son aylarda onlarca kez istişare edildi" dedi.

Lavrov, geçen hafta Moskova'da Rus ve Türk dışişleri bakanlarıyla savunma bakanları arasında istihbarat yetkililerinin katılımıyla yapılan görüşmelerde de İdlib'deki duruma ağırlık verildiğinin altını çizdi.

Kaynak: Sputnik