Kuşadası, varlığı binlerce yıl öncesine dayanan, Antik Yunan tarihçisi Herodot'un "güneşle denizin, tarihle doğanın birleştiği, yeryüzünün üstünün, gökyüzünün altının en güzel yeri” olarak nitelendirdiği Aydın coğrafyasının içindeki doğa harikası bir kent. Kadıkalesi'nden, Güvercinada Kalesi'ne, Kervansaray'dan, Kurşunlu Manastırı'na tarih dolu bir yerleşim. Antik çağlarda İyonlar tarafından kurulan Neopolis, yani bugünkü adıyla Yılancı Burnu bu doğal ve kültürel mirasa ayna tutuyor sanki.

kusadasi14

İkioluklu mevkiindeki mistik sokaklarda dolaşırken kendinizi yüzlerce yıllık tarihin içinde bulacaksınız. Bölgedeki Rum ve Osmanlı mimarisi yapılar sizi, halkların kardeşçe yaşadığı, farklı kültürlerin barış ve dostluğa çatı olduğu dönemlere götürecek. Bir yandan da bölge tarihinin en acı olaylarından mübadelelerin izlerini göreceksiniz o sokaklarda. Kentin en eski yerleşimlerinden olan İkioluklu'nun meşhur kahvehanelerinde oturup bir çay içerek gökyüzünün en mavisini görebilirsiniz.

Mehmet-Murat Yildirim

kusadasi13

Türk gezgin Evliya Çelebi,  seyahatnamesinde Kuşadası'na ismini veren Güvercinada hakkında şöyle söz ediyor; “Liman içinde ada, adada yüzbin kuş. Küçük adacıkta dairemsi bir kalecik, içinde ayrı dizdarı ve kırk neferi, on pare balyemez topları vardır. Kuşadası denmesi bu adacıktandır. Çünkü her sene adaya nice yüz bin kere kuş gelip ziyaret etmeyince geçip gitmezler.” Çok sayıda medeniyete beşiklik yapmış bu kale, ışıltısıyla bugün hala gözleri kamaştırıyor. Tarihi kale her yıl Kuşadası'na gelen yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağı.  Eğer Kuşadası'nı ziyaret edecek olursanız Güvercinada'yı dolaşmayı unutmayın. Çünkü, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Güvercinada'da Ege'nin "en mavisi" ve tarihin ayrıntıları sizleri bekliyor olacak.

kusadasi12

kusadasi11

kusadasi10

Kuruluşu M.Ö 3000'lı yıllara dayanan Kuşadası aynı zamanda önemli bir liman kenti. Binlerce yıldır aktif durumda olan bu liman her yıl yüzlerce kuruvaziyer gemiye ev sahipliği yapıyor. Bu gemilerden inerek şehre adım atan yüz binlerce 'mavi seyahat' tutkunu turist, kentin tarihi sokaklarında dolaşma ve ürün çeşitliliği zengin Kuşadası çarşılarında alışveriş yapma fırsatı buluyor.  Limanın hemen yanındaki Balıkçılar Meydanı meyhaneleri de turistlerin ilgi odağı oluyor.

kusadasi9

kusadasi8

Kuşadası, Türkiye'de yaz turizminin en önemli merkezlerinden biri. Yerel yöneticiler ve turizm sektörü temsilcileri, kenti Türk turizminin ilk 'Amiral Gemisi' olarak nitelendiriyor. Sahil şeridi boyunca yer alan doğal plajlar, turistlerin akınına uğruyor. Kadınlar Denizi Plajı bunlardan en önemlisi. Mavi Bayraklı bu plaj Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında tıklım tıklım dolu. Hani derler ya iğne atsan yere düşmez...

kusadasi7

kusadasi6

Her mevsimin ayrı bir tadı var Kuşadası'nda. Türkiye'deki diğer tatil kentlerinin aksine 12 ay canlılık hissedebilirsiniz. Kent merkezine 15-20 kilometre uzaklıktaki Davutlar ve Güzelçamlı mahalleleri de yaşam ritminin olduğu yerlerden. Güzelçamlı Mahallesi sınırları içerisindeki Dilek Yarımadası Milli Parkı, masmavi koyları, bitki- hayvan çeşitliliği ve yemyeşil doğasıyla cennetten bir köşe sanki. İlkbahar büyük bir coşkuyla karşılanıyor bu kentte. Faklı noktalarda çeşitli şenlik ve festivaller düzenleniyor. Kuşadası, turizmin yanı sıra bir tarım kenti. Kirazın dallarda yer alması, şeftalinin olgunlaşması Kuşadalılara umut veriyor.

kusadasi5

kusadasi4

Daha önce de söylediğim gibi Kuşadası tarih ve doğanın iç içe olduğu nadide kentlerden biri. Maviyle yeşilin buluştuğu, gün batımını seyrederken içinizin umut dolacağı bir coğrafya. Fırsatı olan herkesin ziyaret etmesi gereken bir yerleşim.  Eminim siz de benim gibi bu muhteşem kentte zamanın nasıl aktığını anlamayacaksınız...

kusadasi3

kusadasi2

kusadasi1