Mehmet Murat Yıldırım / Demokrat Haber

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki kırsal Kirazlı Mahallesi'nde yaklaşık 300 dönüm tarım arazisi üzerine kurulmak istenen güneş enerji santrali (GES) projesine karşı  bölge halkı bir direniş başlattı. Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ve Mahalle Muhtarı Mehmet Mersin'in öncülüğünde hareket eden Kirazlı sakinleri, kiraz ve incir yetiştirdikleri arazileri rant çetelerine vermeyeceklerini belirti.

FB_IMG_1644792377091

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nın kırsal Kirazlı Mahallesi'ndeki bölge halkına ait yaklaşık 300 dönüm tarım arazisi üzerine GES kurulmak isteniyor. Bölgeye daha önce kurulan rüzgar enerjisi santralinin ekosisteme ciddi zarar verdiğini belirten köylüler, GES projesine karşı bir mücadele başlattı. Hemen her gün köy meydanında bir araya gelerek GES projesine karşı seslerini yükselten köylülere faklı kesimlerden destek yağıyor.

IMG_20220214_015216

YEREL YÖNETİMDEN DİRENEN KÖYLÜLERE DESTEK

Kuşadası Belediyesi, GES projesinin bölgedeki tarım arazilerine zarar verip vermeyeceğini araştırmak için  7 Şubat 2022 tarihinde yapılması programlanan ÇED toplantısını gözlemlemek için köylülerle birlikte harekete geçti. Belediye Başkanı Ömer Günel'in de destek verdiği bir kampanya sayesinde programlanan toplantı 7 Mart tarihine ertelendi. Başkan Günel, 7 Şubat sabahı köylülere destek olmak için Kirazlı'ya gitti.

kirazlı ges tepki (8)

“HODRİ MEYDAN”

CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, çevrenin ve doğanın korunmasının önemine dikkat çekerek “Kirazlı mahallemiz kentimizin en önemli tarım alanlarının başında gelmekte.  Kimsenin tarım arazilerimize el sürmesine izin vermeyeceğiz. Enerji kadar sağlıklı gıdaya da ihtiyacımız var. Görev sürem bitse de sade bir vatandaş olarak her zaman yanınızda olmayı sürdüreceğim. Bir yanda tarım arazilerini yok etmeye çalışan irade, bir yandan tarımın önünü açmaya çalışan irade var. Hadi bakalım hodri meydan” diye konuştu.

IMG-20220214-WA0005

Kirazlı'daki tarım arazilerini daha iyi hale getirmek için seferber olacaklarını ifade eden Başkan Günel, "Bugün buraya iş makinelerimizle geldik. Amacımız doğaya zarar vermek değil, daha güzel hale getirmek. Bugün tüm iş makinelerimiz tarlalarınıza giden yolları iyileştirmek için çalışacak" dedi.

IMG_20220214_014517

CHP'lLİ TEZCAN'DAN KİRAZLI'YA DAYANIŞMA ZİYARETİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclis Üyesi ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da, tarım arazilerine güneş enerji santralleri (GES) kurulmasını istemeyen Kirazlı Mahallesi sakinlerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

Kirazlı halkının geçmişten gelen mücadeleci bir ruha sahip olduğunu belirten Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, “Ülkeyi ranta teslim etmeye alışmış iktidarın Kirazlı’dan elini çekmesini istiyorsunuz. Sonuna kadar haklısınız. Buraya daha önce de ormanları iyileştirmek için geldiler ve ağaçları kesip rüzgar enerji santrali diktiler. Bununla da yetinmediler, şimdi de güneş enerji santrali kurmak istiyorlar. Arkadaşlar bu anlayış sadece tarımı öldürmüyor. Enerji şirketlerinin çok kar etmesini sağlayacak yeni bir oyunun içerisindeler. Biz dün olduğu gibi bugün de sizlerleyiz. Desteğimiz sonuna dek sürecek.  Bu işin mücadelesini beraber vereceğiz. Vatandaşın hakkını rant yiyicilere peşkeş çeken düzene tahammülümüz kalmadı. Kirazlı’dan ellerini çekmeleri için sesinizi birlikte yükselteceğiz” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLIYOR

Kirazlı'da yürütülen mücadelenin sözcüleri Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ve Mahalle Muhtarı Mehmet Mersin de tepkilerini dile getirdi. Muhtar Mersin, GES kurulmak istenen bölgenin köylüye ait tapulu arazilerden oluştuğuna dikkat çekerek "Arazilerimiz istimlak edilmek suretiyle elimizden alınmak isteniyor. Kirazlı Mahallesi'nde kurulmak istenen GES, tarım arazilerimize zarar verecek.  Köylüler olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye konuştu.

IMG_20220214_015003

Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat ise "Geçtiğimiz senelerde köyümüze kurulan RES'in ekosisteme nasıl zarar verdiğini hep birlikte gördük. Santralin yakınındaki yaylalarda yetişen kirazlar ovada yetişenlerden çok sonra olgunlaşırdı. Ama biz yayla mahsulünü bu sene ovadan önce aldık. GES'i doğaya zarar vermeyen masum bir proje gibi göstermeye çalışıyorlar fakat biz buna inanmıyoruz. Bu projenin uygulanmasına asla izin vermeyeceğiz. Yakında hukuki yasal süreci başlatıyoruz. Gerekirse kendimizi geçmişte olduğu gibi ağaçlara zincirler onlara geçit vermeyiz" dedi. Fırat, ayrıca köylüden toplanan 600'ü aşkın imza ile ÇED sürecinin durdurulması ve projenin iptali için Aydın Valiliğine başvuracaklarını ifade etti.