İranlı Kürt yazar Behrus Bocani, 2013 yılında İran'dan kaçaran Avustralya sınırlarına gelmiş, ancak Avustralya güvenlik güçleri tarafından mülteci teknesinden alınarak tutuklanmıştı. Yakalandıktan sonra Pasifik Okyanusu'nda bulunan Manus Adası'na transfer edilen Bocani buradaki merkezde 2 bin 269 gün geçirmişti.

Bocani merkezde geçirdiği dönemde yazdığı kitabı Whatsapp üzerinden göndererek ve The Guardian'a makaleler yazarak mültecilerin sesini duyurmayı başarmıştı. Bocani telefonu ile yazdığı "Dostlar Değil Dağlar" adlı kitabında mülteci merkezinde yaşadıklarını anlatmış ve Avustralya'da edebiyat ödülü almıştı.

Edebiyat alanında bir festivale katılmak için 8 ay önce Yeni Zelanda'ya giden İranlı yazar, ziyaret vizesinin süresinin dolmasına rağmen Christchurch'te kalmıştı.

Independent Türkçe'nin The Guardian'a dayandırdığı habere göre, Yeni Zelanda Göçmenlik Servisi Göçmenlik ve Göçmenlik Hizmetleri Genel Müdürü Fiona Whitridge, Reuters'a yaptığı açıklamada Bocani'nin, Mültecilerin Statüsü ve 1967 protokolü ile ilgili 1951 Sözleşmesi kapsamında mülteci olarak kabul edildiğini belirtti.

Konuya ilişkin The Guardian'a değerlendirmede bulunan Bocani, Geleceğim hakkında bazı kesinliklerden çok memnunum ve sonunda rahat ve güvende hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in koalisyon ortağı Yeşil Parti, İranlı yazarın ülkeye iltica hakkı verildiği haberini memnuniyetle karşıladı.

Yeşil Parti Sözcüsü Jules Jharman yaptığı açıklamada, "Bugün Yeni Zelanda'yı adalet ve merhametin hakim olduğu bir yer olarak kutluyoruz" dedi.