Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini fiilen veto ettiği süreçte yeniden gündemde gelen İsveçli Kürt parlamenter Amineh Kakabaveh, Stockholm hükümetinin Ankara'ya şu ana kadar dört kişiyi iade ettiğini söyledi.

Kakabaveh, vetonun kalması için imzalanan ‘üçlü mutabakat’ çerçevesinde iadelerin başladığını ifade ederek, "İsveç Adalet Bakanlığı'nın ‘teslim edilenlerin liste ile alakası olmadığına' yönelik açıklamasına inanmıyorum. Madem öyle, neden daha önce teslim edilmediler? Bu yüzden teslim edilenlerin isimlerini açıklamalılar" dedi.

Erbil merkezli  Rudaw'a konuşan Kakabaveh, "Türkiye’nin terörist olarak tanımladığı isimlerin büyük kısmının Kürt olduklarını, devrimci ve siyasi faaliyetleri yüzünden Türkiye, Suriye ve İran’dan yurtdışına çıkmak zorunda kaldıklarını" belirterek, “Ancak İsveç polisi onları terörist olarak görmüyor” dedi.

İsveç'ten talep edilen listeye ilişkin de şunları söyledi:

"Bu Erdoğan’ın listesi. İsveç hükümetinin Türkiye’nin isteklerini yerine getirmesine karşıyım ve bu konuda belli baskılarım da oldu. Listedeki isimler IŞİD’e karşı dünyayı kurtarmak için savaşan(Kürtler) kişiler, IŞİD tarafından öldürülme, işkence ve cezaevlerine atılmak korkusuyla korkusuyla İsveç’e geldiler."

'ERDOĞAN'IN LİSTESİNE GÖRE BEN DE TERÖRİSTİM'

Kakabaveh "Aralarında Türkler bile var ve bunlardan dördünü gazeteci olarak tanıyorum. Biri Ermeni Soykırımı hakkında yazdı, diğerlerinin de Erdoğan'a karşı yazılar var. Erdoğan'ın listesine göre ben de teröristim” ifadelerini kullandı.

"Buradaki hukuk Ortadoğu'daki gibi değil ve siyasilerin değil, yasal mercilerin elinde” diyen Kakabaveh, "Bu nedenle istedikleri kimseyi iade edemezler. Benim sorunum, sığınma hakkını henüz alamamış ve suçlanan insanların haklarının korunması. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne bu konuyu gündemlerine almaları için mektuplar gönderdim" dedi.

Şu ana kadar İsveç hükümetinin dört kişiyi Türkiye’ye iade ettiğini ve iade sürecinin başlatıldığını söyleyen Kürt parlamenter, "İsveç Adalet Bakanlığı'nın ‘teslim edilenlerin liste ile alakası olmadığına' yönelik açıklamasına inanmıyorum. Madem öyleyse neden daha önce teslim edilmediler? Bu yüzden teslim edilenlerin isimlerini açıklamalıdırlar” ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE İKİ IŞİD EMİRİNİN DE İADESİNİ İSTEMİŞTİ'

"Bu süreçte yaptıkları hiçbir şeye inanmıyorum. dört kişiyi teslim ettiler. Ve bu bir propaganda değil, bir gerçek” diyen Kakabaveh şöyle devam etti: "İki IŞİD emirinin iadesi de talep edilmişti ancak İsveç devleti, gazetecileri ve kamuoyu teslim edilmemeleri için seslerini yükselttiler, onları neden geri göndermediklerini merak ediyorum. Onlar daha önce Türkiye cezaevlerindeydiler."

"İsveç’te kanunlar değişmedi” diyen Kakabaveh "Her şey kanunlara göre. Ancak yolda çok tehlikeli şeyler var. Bugün Türkiye'nin meselesi, yarın İran. Ben de İran Kürdistanı’nda bir zamanlar Peşmergelik yaptım. İtalya ve birçok ülkede bizim için yapılan destek yürüyüşleri oldu ama İsveç hükümeti sessiz. Türkiye'nin talepleri yüzünden insan haklarının ihlal edilmesine izin verilmemesi için çalışıyoruz. Çünkü Türkiye'nin ne olduğu insanlığa karşı, hatta Türklere ve burada yaşayanlara karşı nasıl bir zulüm uyguladığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

'MUTABAKATIN İNCELENMESİNİ İSTİYORUM'

İsveç Parlamentosu’ndaki Kürt kökenli Amineh Kakabaveh sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi parlamento yaz tatilinde ve seçimler iki ay sonra gerçekleşecek. Devlet Yasa Gözetlemesi Komitesinden yapılan anlaşma konusunda bir inceleme yapmasını talep ettim. Çünkü bu anlaşma (Türkiye ile İsveç arasındaki) hukuka aykırı. Türkiye’nin talepleri doğrultusunda insanların teslim edilmesi ve silah vermek İsveç yasalarına aykırıdır.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç ile imzalanan üçlü mutabakat sonrası 28 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Şimdi bu konuda verilmiş sözler var. Örneğin İsveç 73 teröristi bize gönderecek. Şu anda 3-4 tane gönderdiler. Ama bunlar bizim için yeterli değil. Tabii bunları Adalet Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız yakın markaja alıp takibini yapacak ve 'Bu teröristleri gönderin bakalım.' diyecek. Bunların hepsi bizim taleplerimiz olarak şu anda ortada. Bunlar geldi geldi; gelmediği takdirde gereği ne ise o gereğini de biz her an kurumlarımız ve birimlerimiz vasıtasıyla yapmaya devam edeceğiz" demişti.