Dünyanın dört bir yanındaki Kürt yazar ve şairleri bir araya getiren Kürt Pen’in Diyarbakır’daki kongresinde yeni yönetim seçilirken “Dili olan her toplum kendi dilini resmi olarak kullanma hakkına sahiptir” ilkesini içeren Girona Manifestosu’ndaki dillerle ilgili prensibin Kürt PEN tarafından şair edilmesi istendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 18-19 Mayıs tarihlerinde 8. Kürt PEN Kongresi, “Girona Manifestosu’nun dil ile ilgili ilkelerini ülkemizde de istiyoruz” sloganıyla gerçekleşti.

Kongrenin sonuç bildirgesini Sümerpark Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi önünde yeni başkan Şeyhmus Sefer tarafından açıklandı.

Kürt PEN’in 8 asil 7 yedekten oluşan yeni yönetim kurulunun da seçildiği kongrede Bêrîvan Doskî başkan yardımcısı, Kakşar Oremar Genel Sekreter olarak belirlendi.

Mem Mîrxan’ın Mali Sorumlu olarak seçildiği kurulda Dilşa Yusif, Perî Şêx Salih ile Salih Kevirbirî yönetim kurulunun asil üyesi olarak belirlendi. İrfan Babaoğlu ve Ömer Fidan da yedek üyeler olarak açıklandı.

3’ü kadın her bölgedeki Kürtlerin yönetime seçildiği kongrede kuruluşundan bu yana 23 yılını ülke dışında geçiren Kürt PEN bundan böyle kendi topraklarıyla buluştuğu belirtildi.

Uluslararası PEN Genel Başkanı John Ralston da bir mesajda Kürt PEN’e desteğini sunduğu kongrede yazar İsmail Beşikçi, Uluslararası PEN Genel Başkan Yardımcısı Lucina Kathman ile Çek Cumhuriyeti PEN Başkanı Jiri Dedeçek’in kongreye katıldığının altı çizildi.

İki gün boyunca önemli tartışmaların gerçekleştirildiği  kongrede “Uluslararası PEN’de bulunan her dört komite Kürt PEN için de aktif hale getirildi. Bir Kürt PEN Merkezi’nin olması yönünde karar alındı ve karar alma yetkisi yönetime bırakıldı” denildi.

Kongrede Girona Manifestosu’ndaki dillerle ilgili prensibin Kürt PEN tarafından şiar edinildiğinin açıklandığı kongrede “Buna göre, dili olan her toplum kendi dilini resmi olarak kullanma hakkına sahiptir. Çok dillilik insanlık kültürünün zenginliğidir. Bunun korunması ve savunuulması lazım. Tüm dil ve kültürlere saygı barış ve diyalogun güvencesidir” vurgusu yapıldı.

Kongrede Uluslararası PEN ve onun Dil ve Kültürler Komitesine Girona Manifestosu’nun Kürdistan’da hayata geçmesi için çağrıda bulunuldu. Ayrıca Kürt PEN’in Kürdistan’daki tüm yazarlara da kendi çatıları altında edebi çalışmalarını yürütme ve Kürtçeyi geliştirme çağrısı yaptı.