2011 yılının 20 Aralık günü "KCK" adı altında düzenlenen operasyonla gözaltına alınarak haklarında dava açılan 46 gazetecinin yargılanmasına 3 Mart'ta devam edilecek.

18'i tutuklu 46 gazeteci, Silivri'de görülecek olan duruşmaya katılmayacak.

Konuya ilişkin ANF'ye açıklama yapan Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukat Sinan Zincir, "Hem tutuklu, hem de tutuksuz müvekillerimiz duruşmaya gelmeyecekler" dedi.

Müvekkilleriyle görüştüklerini hatırlatan Zincir, şöyle konuştu: "Müvekkillerimiz şunları söyledi: TMK 10. madde ile yetkili mahkemelerin kalkması AKP'nin sistem içi krizine çözüm bulmasına yönelik bir çabadır. Bu mahkemelerin tabelalarının değişmesi hiçbir anlam ifade etmemektedir. Toplumsal muhalefet mücadele kanunu olarak uygulanan ve Kürtlere soykırım kanunu olarak uygulanan TMK kalkmadığı müddetçe, ağır hasta tutsaklar serbest bırakılmadığı müddetçe yeni kurulacak mahkemelerde de yargılamayı kabul etmiyoruz."

Yargı alanında yaşanan tartışmalara dikkat çeken Zincir, "Yasama, yürütme ve yargının birbirine güvenmediği, siyasal iktidarın dahi yargıya güvenmediği bir ortamda, Kürtlerin, muhaliflerin, yüzlerce yılla ifade edilen hapis cezalarıyla bu mahkemelerde yargılandığını görüyoruz" dedi.

Terörle Mücadele Kanunu'nun hala yürürlükte olduğunu hatırlatan Zincir, "DGM'ler kalktığında, özel yetkili mahkemeler kuruldu. Gördük ki, DGM'lerden daha ağır kararlar verdiler. Devrimcilere, Kürtler'e akıl almaz yöntemlerle, sahte deliller ile kumpaslar kurdular. Ancak bunların hiçbiri, bugün bile tartışılmıyor. TMK devam ettiği müddetçe yeni mahkemelerde de bir değişiklik olmayacaktır. Bu nedenle müvekkillerimiz duruşmaya çıkmayacak. Ayrıca tutsak Kürt kadınları, yeni kurulacak mahkemeleri de bu haliyle kabul etmeyeceklerini söylemişti" diye konuştu.

3 Mart günü görülecek duruşmada, özel yargılama mantığını bir kez daha mahkum edeceklerini söyleyen Avukat Zincir, "Avukatları, gazetecileri, insan hakları savunucularını, siyasetçileri, 3 Mart günü saat 10.00'da başlayacak duruşmaya davet ediyoruz" dedi.

YASA GÜL'ÜN ONAYINI BEKLİYOR

TMK 10'la görevli mahkemeler ile geçici 2. madde ile görevli özel yetkili mahkemeleri ortadan kaldıran yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekliyor.

Yasanın onaylanmasıyla özel yetkili mahkemelerin görevi bitecek. Mahkemeler, ellerindeki tüm dosyaları görevli ve yetkili ağır ceza mahkemelerine gönderecekler. Bütün davaların dosyalarının dağıtımı yapılacak ve bu işlem 20 gün içinde tamamlanacak.