Pembe Hayat KuirFest beşinci yaşını kutlarken, Amerikalı ünlü yönetmen ve aktivist TomKalin, festivalin ana konuğu olarak Ankara’da ve İstanbul’da izleyicilerle olacak.

TomKalin’in, Yeni Kuir Sinema’nın en önemli örneklerinden sayılan siyah beyaz filmi Swoon (1992), festivalin ‘kÜLT’ bölümünde yer alıyor.

Türkiye izleyicisinin, başrolünde Julianne Moore’un yer aldığı ve 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterilen Vahşi Zarafet (Savage Grace, 2007) filmiyle yakından tanıdığı ünlü yönetmen – aktivist TomKalin, Swoon filminin Ankara ve İstanbul gösterimlerinin hemen sonrasında soru-cevap etkinliğinde festival takipçileriyle buluşacak.

KuirFest Tom Kalin’i Türkiye’ye getirmişken, yönetmenin kuir sanatta önemli bir yeri olan video işlerinden bir seçkiyi de seyirciyle buluşturmadan bırakmıyor. Kalin’in video işleri daha önce sayısız uluslararası film festivalinde gösterilmiş, Paris’in Georges Pompidou Sanat ve Kültür Merkezi ve New York’ta MoMA gibi önde gelen kültür merkezleri ve müzelerde kalıcı koleksiyonlara dâhil edilmiş ve Venedik Bienali gibi önemli sanat etkinliklerinde yer almıştır.

Bir dönem AIDS aktivizm kolektifleri Gran Fury ve ACT UP ile provokatif sanat projeleri ve performanslar üzerine çalışan TomKalin; video işlerinde gey cinselliğini ve kimliğini tarihsel olarak incelerken, hatırı sayılır bir kısmında da AIDS üzerine eğiliyor. AIDS üzerine gerçekleştirdiği videolarında, homofobi, dışlanma ve hastalığın genel algısı üzerine çarpıcı işlere imza atıyor.

Ankara Torun’da gerçekleşecek sergi üzerine geniş kapsamlı bir soru-cevap etkinliği de gerçekleşecek.