İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber

2 Temmuz 1993 yılında yaşanan Sivas katliamında ölenleri anma çerçevesinde düzenlenen gece için 29 Haziran'da İzmir Bornova'ya gelen sanatçı İlkay Akkaya konser arası konuşmalarında Roboski'yi de hatırlattı.

"BENİ BOMBALAR ÖLDÜRMEZ BU SESSİZLİK ÖLDÜRÜR"

Sivas katliamı anma programları çerçevesinde İlkay Akkaya İzmir’in Bornova ilçesinde konser verdi. Akkaya sistemin Dersim'den Sivas’a birçok katliam gerçekleştirdiğine vurgu yaparken, bu katliamların devam ettiğini Roboski, Gezi ve Lice’de gördüğümüzü ifade etti.

Akkaya, katliamlara karşı sessizliğin en az katliamlar kadar etkili olduğunu ve katliamcı zihniyetin bundan beslendiğini söyleyerek, katliamlara karşı sessiz kalınmaması gerektiğini vurguladı.

İlkay Akkaya Roboski'yi de unutmadı ve “Biz bazılarının tersine Uludere ile yatıp Uludere ile kalkmaya devam edeceğiz” dedi.

Katliamcı zihniyetin her seferinde olduğu gibi katliamı saklama, gizleme ve unutturma yoluna gittiği vurgulayan Akkaya, “Roboski katliam dosyası bu günlerde sivil yargıdan askeri yargıya gönderilmiştir” dedi ve Roboski katliamına karşı herkesi duyarlılığa çağırdı.

İkay Akkaya son albümünde yer alan Roboski için hazırladığı ağıt olan Way Daye'yi de konuşmasının ardından okudu. Anma gecesi İlkay Akkaya'nın söylediği halaylarla sona erdi...

***

Roboski'de katledilenler için İlkay Akkaya'nın Way Daye ağıdının sözleri:

way dayê way dayê | ah anam, vay anam

ez kuştim ser çîyayê way | dağların başında öldürüldüm

çima nayê dengê min | neden gelmiyor sesim

xwuşk û birayê canê min | canımın kardeşi, kızkardeşi

bibîhse şîna min | duy ağıdımı

 

vurun ulan vurun

ben ölürüm vurunca

uludere dağlarında

kalırım kurda kuşa

 

saçlarım tutuşur

canım yanar kavrulur

beni bombalar öldürmez

bu sessizlik öldürür