İzmir Devlet Opera Balesi, Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin’in katledilişini bale sahnesine taşıyor. 

Gösteride, Hz. Ali’nin, Hariciler tarafından öldürülmesi ve sonrasında Muaviye’nin iktidarı anlatılıyor. Kerbela’da oğlu Yezit’in iktidarı için önlemler alan Muaviye’nin, dönemin yöneticilerini ikna etmeye çalışması aktarılıyor. 

Eserde, Kufelilerin daveti üzerine az sayıda taraftarı ve ailesiyle Kufe’ye giden Hz. Hüseyin’in, Yezit’in askerleri tarafından Kerbela’da katledilişi sahneleniyor.

Kerbela balesinin müziği ve librettosu Can Atilla'ya ait. Eserin konusu Ali Berktay'ın aynı adlı tiyatro oyunundan alınmış. Koreografisi Mehmet Balkan tarafından gerçekleştirilen Kerbela'yı Lale Balkan sahneye koydu. Dekorlarını Tayfun Çebi, kostümlerini Gülay Korkut'un hazırladığı eserin ışık tasarımlarını da Tarı Deniz yaptı. Başlıca rolleri; Dolun Doyran, Doruk Demirdirek, Emre Kaynarsu, Bora Acar Zöngür, Yasemin Altınel, Aslı Kaynarsu, Burcu Olguner, Gamze Yıldırım, Tolga İyiuyarlar, Cihan Genek, Serhat Nüfusçu, Güçlü Kılıç, Bülent Özdemir, Barış Türksever, Asena Ökte, Egemen Kement, Timur Varlıklı, Sertan Yetkinoğlu, Cüneyt Şekercioğlu üstleniyorlar.

Mevlana'nın Çağrısı'nın müziğini yazan Can Atilla, Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirip bir süre Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda keman sanatçısı olarak görev yaptı. 1992 yılında "Bilinçaltı" adıyla ilk albümünü yayınlayan sanatçı, daha sonraki yıllarda arka arkaya yazdığı oyun müzikleri ve albümlerle hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde onlarca ödüle layık görüldü. Kerbela, bugün ve 15 Mart tarihlerinde yeniden sahnelenecek.