1975 yılında yaşamını yitiren ve bu yıl yüzüncü yaş günü çeşitli etkinliklerle kutlanan ünlü şair, yazar ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yarım asır önce yaptığı ve New York'ta yıllar önce çıkan bir yangında tamamen yandığı sanılan resimler ortaya çıktı.

Eyüboğlu'nun 1960-1962 yıllarında ABD'nin New York kentinde yaşadığı dönemde yaptığı 30 kadar tabloyu Türkiye'ye dönerken bir galeride sergilemesi için arkadaşı Tosun Bayrak'a bıraktığı ve Bayrak'ın evinde o zaman çıkan yangında resimlerin tamamının yandığı biliniyordu. Eyüboğlu ailesinin yakın dostu Nedret Uzunbekir, çıkan yangının ardından New York'ta tabloların izini sürdü. Bir kısmı yanan ve bir kısmı da zarar gören tablolardan bazılarını kurtararak koruma altına alan Uzunbekir, resimleri geçtiğimiz günlerde Bedri Rahmi sergisi açmak için New York'a gelen ressamın torunu Rahmi Eyüboğlu'na teslim etti.

ABD'de yaşayan Türk işadamlarından Ekmel Anda, yarım asır sonra ortaya çıkan 8 resmi Eyüboğlu ailesinden "Paha biçilmez hikâyenin parçası olmak istiyorum." diyerek satın aldı. Anda, resimleri satın alış hikâyesini şöyle anlattı: "Daha önce Bedri Rahmi'nin eserlerini toplu olarak bir sergide görmemiştim. Fakat iki sene önce Rahmi, dedesinin eserlerinden birini bana hediye etti. Ofisimde asılı bu tablodaki Anadolu motifleri beni zaman zaman memlekete götürüp geri getiriyor. Resimler ortaya çıkınca, Rahmi'ye 50 yıl önce Amerika'da hayata getirilen bu eserlerin vatanlarının artık burası olduğunu ve resimleri almak istediğimi söyledim. Tereddüt etmeden kabul etti."

Zaman