Reha Erdem'in yeni filmi Jin'in dünya prömiyeri 63. Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale kapsamında Almanya 'da yapıldı.

Haus der Kulturen der Welt Salonu'nda gösterilen filmi çok sayıda sinemasever de izledi. Reha Erdem, film öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Berlinale'de bulunmaktan dolayı yeterince heyecanlı olduğunu söyledi.

Filmin, Türkiye'de süren ''sıkıntılı süreçle'' ilgili olduğunu belirten Erdem, ''Tüm insanlar gibi bu savaştan hepimiz bıktık. Umutlu bir döneme rastladı, yıllardır çok karanlıktı. İnşallah her şey biter, bu filmin bizim için de ayrı bir anlamı olur'' dedi.

Türkiye'de yaşanan barış görüşmelerinden umutlu olduğunu vurgulayan Erdem, ''Görüşmelerden umutluyum. Umuttan başka çare de yok. Umutsuzum kelimesi bile bana kötü geliyor'' diye konuştu.

Erdem, hiç kimsenin bir savaş filmi yapmak istemediğini anlatarak, ''Ancak bizde artık bu kemiğimize dayandı yani. Filmi çekerken çok şey öğrendik. Doğanın içinde çektik filmi. Doğanın içinde film çekmek sadece insanı değil her şeyi incitiyor. Bir kerede daha dehşetle bunu fark ettik'' ifadesini kullandı.

ÇOK MUTLUYUM

Filmin başrol oyuncularından Deniz Hasgüler ise Berlinale'de bulunmaktan dolayı inanılmaz heyecanlı olduğunu belirterek, ''Diyecek kelime bulamıyorum. Çok mutluyum'' diye konuştu.

Filmde kendi hayatını kurtarmaya çalışan bir Kürt kızını canlandırdığını kaydeden genç oyuncu, filmin önemli kısmını Türk askerine olan yardımseverlik bölümünün oluşturduğunu dile getirdi.

Filmi çekerken rolüyle bütünleştiğini anlatan Hasgüler, böyle bir rolü oynamaktan hiç çekinmediğini ve ailesinin her konuda kendisine destek olduğunu vurguladı. Kamera karşısında hiç zorlanmadığını ancak havanın çok soğuk olması nedeniyle zaman zaman zorluklar yaşadığına dikkati çeken Hasgüler, filmde Kürtçe konuşmaları ezberleyerek rolünü daha rahat oynadığını da sözlerine ekledi.

Türkiye sinemasının usta isimlerinden Reha Erdem'in bu filmi Berlin Film Festivali'nin Generation bölümüne seçilmişti. Gençlere ve çocuklara yönelik filmlere yer veren bölüme seçilen film, ayrıca Kristal Ayı için değerlendirilecek.

Film, Türkiye'nin ‘doğu’sunda yaşananlara genç bir kadın ana karakter üzerinden bakıyor.