Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali “Şer Ekseninden Gece Masalları” isimli filmle başladı. Açılış töreninde konuşan BSB Başkanı Hasan Özgen, “Bağımsız belgesel sinemacılar olarak sistemden daha fazlasını almayı hak ediyoruz. Çünkü insanlığın da bize daha çok ihtiyacı var” dedi.

 

Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından, 15 yıldır organize edilen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Danimarka’nın en iyi kısa belgeseli ödülüne aday gösterilen ve uluslararası prömiyerini Hot Docs 2012’de yapan “Şer Ekseninden Gece Masalları” isimli filmiyle başladı. 26 Eylül Çarşamba günü, Cemal Reşit Rey’de gerçekleştirilen açılış töreninde KeKeÇa ve Özgür Demir de sahne aldı.

 

El çırpıp, ayak vurarak beden müziği yapan KeKeÇa’nın, sahne performansına 350’yi aşkın sinemasever “alkışlarla” eşlik etti. Ömrümün Asfaltı, Yarım Bıraktığım Şiirler, Yalnızlık Yalnız Kalsın gibi sevilen parçalarını seslendiren Özgür Demir ise beyaz yakalılar için bestelediği “Bankacı” isimli şarkısını ilk kez 1001 izleyicileri için söyledi.

 

“SİSTEM BİZE GÜVENMİYOR”

Bu yıl “Sistem Hatası” temasıyla organize edilen festivalin açılış konuşmasını yapan BSB Başkanı Hasan Özgen, bağımsız belgesel sinemacılar olarak sistemden daha fazlasını almayı hak ettiklerini söyledi. “Çünkü insanlığın da bize daha çok ihtiyacı var” diyen Özgen açıklamalarına şu cümlelerle devam etti: “Aklımız rehinde. Kararlar hazır geliyor, inançlar hazır sunuluyor. Sistem insanı sadece iyi birer tüketici birey olmak üzere yetiştiriyor. Ve sistem için biz insanlar sadece siyasal ve ekonomik egemenlere sürekli bilgi gönderen veri bankalarıyız. Çünkü sistem bize güvenmiyor. Çünkü biz sistem dışı bir akıl ve inada sahibiz. Çünkü biz sistemin adaletsizliğini, eşitsizliğini, kan içiciliğini, vicdansızlığını ve insansızlığını belgeliyoruz. Sistemin hatalarıyla yüzleşmeye çabalıyoruz. Çünkü biz sistemden geride kalanları, sistem dışına itilenleri, unutulanları önemsiyoruz. Elbette şaman, şövalye, Don Kişot falan değiliz. Sadece insanız ve belgesel üretiyoruz. Ürünlerimizle de hayata ve dünyaya sahip çıkmaya çabalıyoruz. 15. Uluslararası 1001 Belgesel Festivali’nde 76 belgesel, yani 76 sistem hatası izleyeceğiz. Yüzü olan utansın ve ders çıkarsın diye!”

 

GERÇEĞİN 8 RENGİ

Festivalin yıllardır kısıtlı bütçelerle ve tamamen gönüllü çalışan bir ekip tarafından organize edildiğini vurgulayan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü ise, program hakkında bilgi verdi. Ana programın gerçeğin 8 renginden oluştuğunu belirten Ünlü, “Siyah bölümde kara hikayeleri içeren ama umut taşıyan, kırmızı bölümde iş ve emek öykülerini anlatan, sarı bölümde belge ve sinema ile tarihe bakan, mavi bölümde olağanüstü insanların sıradan öykülerini, sıradan insanların olağanüstü öykülerini konu alan, mor bölümde toplum içinde kadın, ailede kadın, çalışan kadın, kadına karşı şiddet konularını içeren, yeşil bölümde sürdürülebilir bir dünya için uğraşan, turkuaz bölümde kültür ve sanat,  turuncu bölümde ise yakın ya da uzak coğrafyalarda modern zaman öykülerini anlatan filmler olacak” dedi. Ünlü festival kapsamında Pitching Uzmanı Marijke Rawie ile Eski Avrupa Belgeselciler Ağı Başkanı (EDN) Cay Wesnigk’in katılacağıAvrupa'da Belgesel Pazarı”nın yanı sıra “Kim Bu Belgeselciler” başlıklı iki panel gerçekleştireceklerini belirtti.

 

BÜTÜN FİLMLER ÜCRETSİZ

Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla ve Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen festival kapsamında 16’sı yerli, 60’ı yabancı olmak üzere 76 film ücretsiz gösterilecek. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek gösterimlerde “İlk Filmler” ve “Belgesel Arkası” adlı özel bölümler de olacak. Belgesel Sinemanın dününü ve bugünü konu alan 15. Yıl Sergisi ise 25 Eylül- 07 Ekim tarihleri arasında Yeminli Mali Müşavirler Odası’nda gezilebilecek.