David Mitchell’in 2004 yılında yayınlanan ve pek çok ödül alan kitabından uyarlanan Bulut Atlası (Cloud Atlas), 19. yüzyıldan geleceğe uzanan 6 farklı hikayeyi çarpıcı görsel ve kurgusal tekniklerle anlatıyor.

 

Aylardır sinema platformlarında haberler, eleştiriler, röportajlar ve fragmanlarla üst sıralarda gündeme oturan Bulut Atlası (Cloud Atlas) filmi, gösterime girdiği bu haftadan itibaren gerek sinemasal olarak gerekse de ele aldığı hikayeler olarak daha birçok tartışmaya neden olacak gibi.

 

Film tüm zamanların en pahalı bağımsız yapımı olarak vizyona girecek. Matrix’in yaratıcıları Lana ve Andy Wachowski kardeşler ile Tom Tykwer tarafından yönetilen filmin bütçesi 100 milyon dolar. Bu rakamın 20 milyon doları WB tarafından finanse edildi, kalan kısmı ise bağımsız kaynaklarca sağlandı.

 

PRÖMİYERİ TORONTO FİLM FESTİVALİ'NDE YAPILMIŞTI

Filmin yapımına 2011 yılı Eylül ayında Almanya’da başlandı. Prömiyeri geçtiğimiz Eylül ayı başlarında düzenlenen Toronto Film Festivali’nde yapıldı, bu hafta Türkiye’de tüm dünyayla aynı gün vizyona girecek.

 

Yapımcı Tykwer 2009 yılında kitabı senaryolaştırmak için Wachowski ile birlikte çalışmaya başladığını orijinal eserin sahibi David Mitchell’e söyledikten sonra 2010 yılı Haziran ayında filmin Tom Hanks, Halle Berry gibi oyuncularına teklif götürüldü. 2011 yılı Mayıs ayında ise Tom Hanks ve diğer oyuncular rolleri kabul etti.

 

FİLMİN BÜTÇESİ 100 MİLYON DOLAR

3 Alman yapım şirketinin stüdyolarında çekilen film için önce 140 milyon dolar bütçe çıkarıldı. Yapımcılar filmin 13.5 milyon dolarını Alman Federal Film Yapım Fonu’ndan sağladı. Çoğu Alman firma ve fonlarından oluşan kurumların katkılarıyla filmin nihai bütçesi 100 milyon dolar olarak belirlendi.

 

Wachowskis ve Tykwer filmi aynı günlerde birbirlerine paralel olarak çekti. Wachowskis 19. yüzyılda geçen hikayeyi çekerken Tykwer hikayenin 30’lar, 70’ler, bugün ve gelecekte geçen bölümleri için kamera arkasına geçti.

 

FİLMİN BAZI SAHNELERİ İSKOÇYA VE MAJORCA'DA ÇEKİLDİ

 Filmin önce 164 dakika olan süresi 150 dakika olarak tamamlandı.

 

Güçlü bir akıl çalışmasının yüksek bir duygusal tatmin sağladığı yönünde yorumların yanı sıra NY Times’tan Oscar için hafife alınmaması gereken bir aday olduğu iddialarına da ilham kaynağı olan filmin bazı sahneleri Almanya’nın yanı sıra İskoçya ve Majorca’da çekildi.

 

FİLMİN OYUNCULARI 'REENKARNASYON' OLAYINI YORUMLADI

Reenkarnasyon, ruhların geçişi ve yüzyıllar arasındaki yolculukları üzerine uzun tartışmalara neden olması beklenen filmle ilgi Asociated Press’in (AP) bu hafta geçtiği son haberde başrol oyuncusu Tom Hanks’in ve diğer oyuncuların reenkarnasyon olayına yaklaşımlarına yer verildi.

 

David Germain imzalı yazıda diğer oyuncular hayvanlardan yana reenkarnasyon tercihinde bulunurken Hanks reenkarnasyona inanmadığını ama yeryüzünü gökyüzünden gören ilk insanlar olan Wright kardeşlerden biri olmayı tercih edeceğini söylüyor.

 

Bu haftanın gösterime giren diğer filmleri Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde, Gergedan Mevsimi ve Cennetin 3 Metre Üstünde. İyi seyirler. (Demokrat Haber / N. Cumhur Özkaya)