Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bu yıl ücretli öğretmenlik için başvuruda bulunanların listesinin emniyete sunulduğu iddia ediliyor.

Emniyet tarafından yapılacak olan ayıklamanın ardından göreve başlayacak olan öğretmenlerin belirleneceği belirtiliyor.

DİHA’nın haberine göre, Kulp’ta bu yıl görev alacak olacak ücretli eğitim emekçileriyle ilgili skandal niteliğinde bir fişleme olayı yaşandığı ortaya çıktı.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de teyit ettiği bilgiye göre; ücretli öğretmenlik için başvurulanların listesi kaymakamlık onayına sunulmadan önce İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne sunuldu.

Yaklaşık 100 kişinin ücretli öğretmenlik için başvuruda bulunduğu öğrenildi.

İddiaya göre emniyete gönderilen başvuru listesinin emniyetin elindeki “fişleme listesi” ile karşılaştırılmasının ardından liste ayıklanacak ve ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından oluşturulan liste güncellenecek.

Emniyetin bu şekilde öğretmenleri belirlemesinin ardından listeden adı silinmeyen öğretmenler göreve başlayabilecek.

9 Eylül’de son bulan başvuruların bu yöntemle belirlenmesinin ardından en geç önümüzdeki hafta başında yeni ücretli öğretmenler belirlenen okullarında göreve başlayacak.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DOĞRULADI

Fişleme iddiaları, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki görüşmede de yetkililer tarafından kabul edildi.

Kulp Eğitim Sen yetkilileri ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Pehlivanoğullari ile Şube Müdürleri Cihat Yıldırım ve Fatih Kaya’nın da hazır bulunduğu görüşmede Kaya, bu uygulamanın yapıldığını ve başvuranların listesinin emniyete gönderildiğini kabul etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Kaya, bunun sadece bu yıl ile sınırlı olmadığını ve geçmiş dönemde de başvurulan bir yöntem olduğu yönündeki itirafları ise ilçede ücretli öğretmenlik başvurusundaki hak gaspı ve fişleme tartışmalarına da yeni bir boyut kazandırdı.

Söz konusu listenin halen emniyette olduğu öğrenilirken, önümüzdeki birkaç gün içerisinde emniyetin listeye “son halini” vereceği de öğrenildi.

Güvenlik nedeniyle isim vermeyen eğitim emekçileri Kulp Eğitim Sen Temsilciliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu bariz şekilde insanların topyekun şekilde aileleriyle beraber emniyetçe fişlendiğinin ve bu fişleme üzerine ayıklama yapılacağının göstergesidir. Bunun hukuki olarak da vicdanı olarak da kabul edilir bir tarafı yok. Dönem dönem ilçe milli eğitimin öğretmenleri fişleme amaçlı emniyete bilgi verdiği bize de geliyordu. Yine kimi zaman emniyette kendi istihbarı bilgilerini ilçe milli eğitim müdürlüğü ile paylaştığına tanık olduk. Ancak yetkililer tarafından da kabul edilen bu skandal, ilçedeki fişleme ve ayıklama mekanizmasının ne seviyeye geldiğini gösteriyor” denildi.

Ortaya çıkan bu durumla ilgili olarak hukuki yollara başvurup vurulmayacağına ilişkin soruları da yanıtlayan eğitim emekçileri, “Bunu için hukuki bir süreç başlatmayı düşünmüyoruz, çünkü ortada başvurulacak bir merci, güvenilecek bir hukuk yok” yanıtını verdi.