Bu sabah tıbbi gözetimde tutulduğu açıklanan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in öldüğü açıklandı. 2. Elizabeth 96 yaşındaydı.

Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi" ifadesi kullanıldı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in sağlık durumundan endişe edildiği gerekçesiyle tıbbı gözetim altında tutulduğu bildirilmişti. İngiltere'nin yeni  Başbakanı Liz Truss da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bütün ülke bu öğlen Buckingham Sarayı'ndan gelecek haberlerle derinden ilgilenecek. Benim ve İngiltere'deki insanların düşünceleri şu anda Kraliçe ve ailesiyle birlikte" paylaşımında bulunmuştu.

Kraliçe'nin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.

COVİD-19'A YAKALANMIŞTI

İngiltere Kraliçesi'nin, 20 Şubat'ta Covid-19 testi pozitif çıkmış, soğuk algınlığına benzer hafif belirtiler gösterdiği açıklanmıştı.

Geçen sonbahardan bu yana hareket sorunları yaşayan Kraliçe Elizabeth, o tarihten bu yana düzenli olarak baston kullanıyordu.

Kraliçe 2. Elizabeth, sağlık problemleri nedeniyle son dönemde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70'inci yılı kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı. Söz konusu törende halkı, Kraliçe'nin hologram görüntüsü selamlamıştı.

CAMILLA'NIN KRALİÇE OLMASINI İSTEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tahttaki 70'inci yıl dönümüne ilişkin paylaştığı mesajında, veliaht Prens Charles kral olduğunda, eşi Camilla'nın "kraliçe" olmasını istediğini belirtmişti. Prens Charles kral olduğunda, halkın kendisine verdiği desteğin aynısını Charles'a ve eşi Camilla'ya vereceklerini bildiğini dile getiren Kraliçe, tahttaki 70 yılı boyunca kendisine verdiği destek için de halka teşekkür etmişti.

EN UZUN SÜRE TAHTTA KALAN İNGİLİZ MONARKI, 15 BAŞBAKAN GÖRDÜ

21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen Elizabeth, 6 Şubat 1952'de Kral 6. George'un ölümü üzerine kraliçe olmuş, 2 Haziran 1953'te resmi törenle taç giymişti.

Kraliçe, Britanya tahtında 70 yıl oturarak İngiltere tarihin en uzun süre tahtta kalan monarkı unvanını elde etmişti. 2. Elizabeth, 70 yıllık görev süresi boyunca Winston Churchill'den Liz Truss'a kadar toplam 15 İngiltere başbakanı gördü.

Elizabeth, 10 Haziran 1921'de Korfu Adası'nda dünyaya gelen ve doğumunda "Danimarka ve Yunanistan Prensi" unvanı verilen Philip ile 1934'te tanıştı. 1947'deki nişan töreni öncesi "Danimarka ve Yunanistan Prensi" unvanından feragat eden Philip, İngiliz vatandaşı oldu. Elizabeth ve Philip, 20 Kasım 1947'de evlendi. Çiftin Charles, Anne, Andrew ve Edward adları verilen biri kız 4 çocuğu oldu. Elizabeth'i tahttaki yaklaşık 69 yıllık görevi sırasında yalnız bırakmayan Prens Philip, kraliçeye nereye giderse eşlik etti. Kraliçe Elizabeth, 9 Nisan 2021'de eşi Prens Philip'in 99 yaşında hayatını kaybetmesiyle 95 yaşında dul kaldı.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, aralarında Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ile Karayipler ve Pasifik Okyanusu'ndaki diğer irili ufaklı birkaç ülke dahil olmak üzere 16 ülkenin devlet başkanı konumunda yer alıyordu. İngiltere dışındaki bu ülkelerde, devlet başkanı yerine Kraliçe'yi temsilen genel valiler görev yapıyor.

Görev süresi boyunca, 110'dan fazla ülkeyi ziyaret eden Kraliçe Elizabeth, "dünyanın en çok seyahat eden devlet başkanı" unvanına sahip. Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 1971 ve 2008'de Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi; Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa gibi şehirleri gezdi.