Antalya'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Aleviler'in inanç merkezi ve kutsal saydığı Dur Dağı'ndaki mermer ocağının dergahlar ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı 1 ay sonra Antalya Valiliği'nce uygulandı.

Antalya'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Aleviler'in inanç merkezi ve kutsal saydığı Dur Dağı'ndaki mermer ocağının dergahlar ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı 1 ay sonra Antalya Valiliği'nce uygulandı. Jandarmanın mühürleme işlemi Aleviler'i sevindirdi.

Aleviler'in en önemli inanç merkezlerinden Dur Dağı'nda Hintli bir firma tarafından bir yıldır faaliyette olan mermer ocağına ilişkin Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, davacı köylülerin Antalya Valiliği'ne kararın uygulanması istemiyle yaptıkları başvuru ardından dün Elmalı İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler tarafından gerçekleştirildi. Uzun süreden bu yana mermer ocağına karşı hukuki mücadelelerini sürdüren Aleviler, mühürleme işlemini sevinçle karşıladı. Pazartesi günü Türkiye'deki Alevi dernek ve vakıflarının yöneticileri ile Tekke Köyü ve çevresindeki köylüler kararı birlikte kutlayacak.

Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Tekmen, mahkeme kararı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın firmanın ruhsatını iptal ettiğine ilişkin Antalya Valiliği aracılığıyla gelen tebligat üzerine kararın dün akşama doğru uygulandığını söyledi.

Mühürleme işlemine ilişkin değerlendirmede bulunan köylülerin avukatı Mülayim Zafer, mahkeme kararının sonunda jandarma tarafından uygulandığını belirterek, şöyle dedi:

"Bundan sonraki süreçte davalı tarafın yürütmeyi durdurma kararına karşın Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itirazın sonucu beklenecek. İtirazları var ve henüz karar verilmedi. Yürütmeyi durdurma kararının onaylanması halinde dava sonucuna kadar faaliyetler durmuş olacak. Değişmez ise mahkeme nihai karar verecek ve Danıştay aşaması gündeme gelecek. Bu süreç içerisinde ise faaliyetlerini yürütemeyecekler. Kararı gayet olumlu karşılıyoruz."

"MAHKEME ADİL KARAR VERDİ"

Dava sürecinde köylülere büyük destek veren CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, mahkemenin son derece adil bir karar verdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Çünkü, Dur Dağı 20 milyon Alevi'nin kutsal saydığı bir mekandır. Bu dağı tahrip edecek her tasarruf 20 milyon insanı incitecek niteliktedir. Olayın bu şekilde sonlandırılması kamu vicdanını rahatlamıştır."

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Zafer Menekşe, artık faaliyetin durdurulduğunu ancak davanın mahkemenin kesin sonucunu bekleyeceklerini söyledi.

BİRLİK BERABERLİK KAZANDI

Alevi köylüleri ile mücadelede yer alan Konyaaltı Dostları Derneği'nden Cemal Kaya, uygulamanın çok mutlu edici bir karar olduğunu kaydetti. Mühürlemenin gerçekleşmesi ile birlik ve beraberliğin kazandığını dile getiren Cemal Kaya, "Türkiye hukuk devletidir ve tanımın uygulandığının gösterilmesi mutlu edici. Abdal Musa ve ona inanların kesin bir zaferidir" dedi.

KÖYDE TEDİRGİNLİK

Tekke Köyü'nden davacılar arasında bulunan Ali Akgün ise, dün öğleden sonra Jandarmanın envanter çıkarttıktan sonra mühürleme işlemini gerçekleştirmesi işleminin bölge halkı için sevindirici olduğunu söyledi. İlerideki aşamada ne olacağı konusunda tedirginliklerinin bulunduğunu kaydeden Akgün, "Bizim talebimiz, verdiğimiz mücadele tamamen kapatılıp kaldırılması ve dağımızın doğal haliyle kalması" diye konuştu. – (Haberler.com)