İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, Meclis’te devam eden Milli Eğitim ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında kürsüye çıktı. İktidarın ekonomide “Zaytung Modeli” uyguladığını belirten Aydın, “Bu modelin esası şudur; ülkeyi öyle bir batıralım ki, kimse seçilmek istemesin” dedi.

‘BU NASIL YERLİLİK VE MİLLİLİK’

Aydın, Meclis'teki konuşmasında müşteri garantili projelerden cevaplandırılmayan soru önergelerine, kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirmeden usulsüz ihalelere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Müşteri garantili projelerin her geçen yıl daha da artan bir şekilde Türkiye ekonomisinin ve dolayısıyla Türkiye geleceğini ipotek altına alacağını belirten Koray Aydın, “Müşteri garantili projeler, Türkiye Cumhuriyeti devleti için yeni bir Duyunu Umumiye faciası olacaktır” diye konuştu.

Müşteri garantili projelerde uyuşmazlıkların çözümünde Türk mahkemeleri yerine Londra mahkemelerinin yetkili olması ile garanti ödemelerinin Türk Lirası yerine Dolar ve Avro ile yapılmasını eleştiren Aydın “Bu nasıl yerlilik ve milliliktir” diye sordu.

‘16 MADDE VE 38 SORULUK ÖNERGEYE 16 KELİMELİK CEVAP’

“Sözün özü, Saray’da ‘Lale Devri’, kamuda yandaşların sülale devri sürüyor” ifadelerini kaydeden Aydın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelttiği soru önergesine verdiği yanıt üzerinden şu ifadelerle eleştirdi:

“Soru önergeleri konusunda Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın hakkını yemeyelim. Biraz önce bahsettiğim soru önergesine Sayın Bakan lütfedip cevap vermiş. Soru önergemde tam 16 madde ve 38 soru vardı. Şimdi o soruları burada tek tek sayıp zamanınızı almayacağım. Ama sabrınıza ve anlayışınıza sığınarak cevaplarının tamamını okumak istiyorum. Uzatırsam da lütfen kusura bakmayınız. ‘Yap İşlet Devret projelerinde tüm iş ve işlemler mevzuatına uygun olarak, Uygulama Sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir’ Değerli Milletvekilleri, uzun uzun diyerek şaka yaptım, soru önergemin cevabı bu kadar… Evet şaka gibi ama tam 16 maddelik önergeye, 16 kelimelik cevap. Milletin aklıyla alay ettiğiniz gibi milletin vekilleriyle de dalga geçiyorsunuz.”

‘İKTİDAR ‘LALE DEVRİ’ YAŞIYOR’

AK Parti iktidarının “Lale devri” yaşadığını ifade eden İYİ Partili Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Nisan 2004 tarihinde MÜSİAD’ın 13’üncü Genel Kurul toplantısında söylediği, “Faiz dünya gerçeği, reddedemeyiz” sözlerini hatırlattı. Erdoğan’ın bugünlerde ise “Faiz sebep, Enflasyon sonuçtur” ifadelerini kaydettiğini hatırlatan Aydın, “Faizde Nas var da torpilde, insan kayırmada, ayrımcılık yapmada nas yok mu? Faiz de Nas var da lükste, şatafatta, israfta nas yok mu?” dedi.

Aydın’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

ÜLKENİN KAYNAKLARI İKTİDAR YANDAŞLARININ AZGIN İŞTAHINI DOYURMAYA YETMEZ

Biz muhalefet olarak hayat pahalılığını önleyeceğiz, ezilen kesimlerin haklarını teslim edeceğiz dediğimizde, iktidar sözcüleri koro halinde “kaynak nerede?” diyorlar. Bu ülkenin kaynakları ülkemizdeki tüm açları doyurmaya yeter ama Saray’ın ve iktidar yandaşlarının azgın iştahını doyurmaya yetmez.

İKTİDAR SOSYAL DEVLETİ TERS YÜZ ETTİ

İktidar maaşlara sıra gelince enflasyon yüzde 21, vergilere sıra gelince enflasyon yüzde 36 diyor. İktidar, sosyal devleti ters yüz etti; artık fakirden alıp zengine veriyor. İktidar, yüzde 36 zamla topladığı vergileri, yüzde 36 oranında artırdığı müşteri garantili projelere, yani yandaşlara aktarıyor. Böyle ölçü, böyle hesap, böyle adalet olur mu?

EKONOMİDE ZAYTUNG MODELİ

Ülke ekonomik krize sürüklenmişken, vatandaş yokluk ve sefalet içinde boğuşurken iktidar hiç sorumluluğu yokmuş gibi hareket etmeye devam ediyor. İktidarın ekonomi politikası bir usule ve kurala bağlanmadığı için herkes kendine göre bir tanım getiriyor. Faiz, kur, enflasyon politikaları adeta şaka gibi. Söz şakadan açılmışken, sosyal medyada Zaytung diye bir hesap var; şaka, mizah karışık paylaşımlar yapıyorlar. Geçenlerde iktidarın ekonomi modelini ifşa etmişler. Ben de kendilerine katılıyorum. Bu modelin esası şudur: Ülkeyi öyle bir batıralım ki, kimse seçilmek istemesin. Yani arkadaşlar iktidar ekonomide Zaytung Modeli uyguluyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar. O sandık gelecek ve bu iktidar gidecek. Her şey iyi ve güzel olacak.