Kontraplak, birkaç ince ahşap veya kontrplak parçasının birbirine yapıştırılmasıyla yapılan bir ürün olarak nitelendirilmektedir. Kontrplak kalınlığı 3 ile 25 mm arasıdır. Kontrplak genellikle kalıp yapımında kullanılır. Kontrplağın önemli bir özelliği, üst üste binen kaplamaların liflerinin farklı yönlerde yapışması ve bunun sonucunda mukavemette önemli bir artışa yol açmasıdır. Farklı lif yönelimleri ile elde edilen bir diğer avantaj, nem dalgalanmalarından dolayı maksimum hareket azalmasıdır.

Kontrplak Çeşitleri ve Kalite Dereceleri

Genel Görünüm İle Kontrplak

Yapısına Göre Kontrplak

Kaplama Kontrplak

Kontrtabla

Blok Tabla

Lamina Kontrplak

Kompozit Kontrplak

Şekline Göre Kontrplak

Düz Kontrplak

Kalıplı Kontrplak

Temel Özellikler ve Mukavemet

Dayanım Noktasına Göre Kontrplak

Islak Ortamlar için Kontrplak

Dış Mekan Kullanımı için Kontrplak

Kuru Ortam için Kontrplak

Mekanik Özelliklerine Göre Kontrplak

Yüzey Duruşuna Göre Kontrplak

Yüzey Görünümüne Göre Kontrplak

Kumsuz Levha

Kumlu Levha

Cilalanmış Levha

Kaplanmış Levha

Kullanıcı İhtiyacına Göre Kontrplak

Genel kullanım için üretilen kontrplak

Özel uygulamalar için üretilen kontrplak

Kalitesine Göre Kontrplak

1. Kalite Kontrplak

1. sınıf kaliteli kontraplak genellikle çift taraflı kaplanır ve sorunsuz cilalanır. Ancak kontrplak yüzeyinin maksimum 1/8'inde iki yerde hafif çatlaklar olabilir. Kayın kontrplak, metrekare başına 15 mm çapa kadar 3 tam düğüme sahip olabilir.

2. Kalite Kontrplak

2.sınıf kaliteli kontrplak tek taraflı cilalı olup düzensiz derz çizgilerini, hafif renk değişimlerini, iğne budaklarını, dalgalı ve tümörlü alanları, 25 mm çapa kadar sert budakları ve m2'de 2 leke görülebilir. Ayrıca macunla kapatılmış kenarlarda kontrplak uzunluğunun 1/5'i ve 5 mm genişliğinde çatlaklar ve az miktarda tutkal lekesi olabilir.

3. Kalite Kontrplak

3. kalite kontrplak için aşağıdaki kusurlardan en fazla tanesi kaydedilebilir. Nokta budakları, lif kıvrımları, renk değişikliği, kusurlu eklemler, tümör bölgeleri, boşluklar ve reçine keseleri, m2 başına çapı 25-60 mm'ye kadar katı düğüm, yamalı alanlar, çatlaklar, çizgiler ve bireysel delikler, dağılmış tutkal lekeleri olabilmektedir. İç zeminde taşmalar ve örtüşmeler, örtüşmeler ve açıklıklar mevcuttur.

4. Kalite Kontrplak

4. sınıf kaliteli kontra plak, 3.sınıf kaliteli kontrplaktan yapılmıştır. Kalite kusurlarını bulun. Belirtilen 4 kusur yerine 6 tane kusur vardır.

Kontraplak çeşitleri için detaylı bilgi almak için https://babayapi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.