Geçtiğimiz günlerde bir ilki gerçekleştirerek ilk Lazca romanı ve ilk Lazca deneme kitabını yayınlayan Lazika Yayın Kolektifi Kadıköy’de bir kokteyl düzenleyerek çalışmalarını tanıttı.

İsina Bar’da düzenlenen kokteyle coşkulu bir okuyucu kitlesi katıldı.

Ardeşenli Murat Ercan Murğulişi’nin “Daçxuri” (“Ateş”) ve Arhavili Osman Şafak Buyuklişi’nin çeşitli konulardaki denemelerini içeren “Si Giçkin- Lazuri Ge3adupe” (“Sen Bilirsin- Lazca Denemeler”) adlı kitapları büyük ilgi gördü. Kokteylin ana konusu Lazca ve Lazca’nın geleceğe nasıl taşınacağıydı.

Lazika Yayın Kolektifi’nden söz alanlar, bu kitapları muhataplarına ulaşması için ürettiklerini, bu sebeple herkesin hedef kitleye ulaşmasında sorumluluğu bulunduğunu söylediler.

Murat Ercan Murğulişi, kitabının yalnızca kendisine ait olmadığını, Lazika Yayın Kollektifi’nin kendisine her aşamada ve her konuda yardımcı olduğunu vurguladı. Kimi misafirler de, Lazcanın akademik anlamda destek görmesi için çabalar gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.

1993 yılında yayın hayatına başlayan ve ilk Laz dergisi olma özelliğini taşıyan “OGNİ Dergisi” yayın yönetmeni Ahmet Hulusi Kırım, yine “OGNİ Dergisi”nin yayın koordinatörlüğünü yapan Ali İhsan Aksamaz ve yine bu dergide ilk Lazca açıklamalı karikatürleri çizen Muhammet Tunçsan da kokteyle katılanlar arasındaydı.

Kısa bir konuşma yapan Ahmet Hulusi Kırım, Lazca yayınların Laz kimliğinin sahiplenilmesinde önemli olduğuna vurgu yaptı ve Lazika Yayın Kolektifi’nin bu alandaki çabalarının takdire şayan olduğunu söyledi.

Lazca bir konuşma yapan Ali İhsan Aksamaz, Lazca’nın yaşayan bir halkın kimliği olduğuna ve bu kimliği savunmanın da bir kişinin değil Lazca ile dertlenenlerin sorunu olduğuna parmak bastı.

Gürcü Kültür Merkezi’nden Nevzat Kaya ise, kardeş halk Lazların asimilasyonuna karşı mücadelede Lazca yayın yaparak bir boşluğu doldurma çabasındaki Lazika Yayın Kollektifi’ni kutladı ve çalışmalarının artarak sürekli olmasını diledi.

Kokteyle katılanlar, kimliklerinin geleceğine ilişkin kaygılarını dile getirerek birlikte hareket etmenin önemine işaret ettiler.

Kokteyle katılan Laz ses sanatçısı Erdal Bayrakoğlu da İsmail Avcı, Ali İhsan Aksamaz ile birlikte oluşturdukları üçlü ile “Avlaskani Cuneli”, “Yeşili Kamiyoni” gibi anonim Laz şarkılarını seslendirdi.

Lazca Tiyatro eserleri sergilenmesi, Lazca filmlerin çekilmesi de kokteylin ilgi çeken sohbet konularındandı.

Nizamettin Alkumru’nun "Laz Kültür Tarihi" aldı kitabı ve “TANURA- Laz Kültür Dergisi” de Lazika Yayın Kolektifi yayınladığı ve okuyucuyla bulunan çalışmalar arasında.

DEMOKRAT HABER