Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 10-18Kasım tarihleri arasında okurları, yurt içi ve yurt dışından pek çok değerli yazarla buluşturacak. Okuru yazarıyla, yayıncısıyla buluşturan fuarın 37’ncisi10 Kasım’da, Büyükçekmece’de bulunan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’ndebaşlayacak.18 Kasım’a kadar kapıları açık kalacak olan fuarda Güldünya Yayınları da yer alacak. Kitapçıların, süreli yayın, gazete ve dergi yayıncılarının, medya kuruluşlarının, yayın faaliyetinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı fuarda Güldünya Yayınları 3.Salon, 3105-C nolu Nota Bene Yayınları standında olacak.

05 17’nin Okurla İlk Randevusu Tüyap’ta!

Yayınevi, Tüyap Kitap Fuarı’nda okurun karşısına yeni bir kitapla çıkacak. Bugüne kadar “Çalar Saat”, “Erkekliğin Kitabında Yazmaz Bu” ve “Behiç Aşçı Kitabı” gibi eserlere imza atan ve yaptığı çevirilerle pek çok kitabı Türkçeye kazandıran Ayşe Düzkan’ın son kitabı “0517” fuarın hemen ardından raflarda yer almaya başlayacak. Kitap, feminist yazarın “Şiddetle mücadelede nereden nereye geldik?, “Tacize taciz, ayıba ayıp diyebilmek”, “Aslan oğlum büyüyecek kadın katili olacak!”, “Velev ki günah!”, “Ezan susmaz, bayrak inmez, vatan bölünmez, halk parçalanır”, “Kürtler mi, hani şu ABD işbirlikçileri”, “Din ve devrim işlerini ayırmak”, “Bu eğitim şart mı gerçekten?”, “Giden sadece Aydın Doğan mı?”, “Sarı takside mayalanan yeni Türkiye”, “Aşk her şeyi mahveder mi?”, “Limon sat onurlu yaşa!”, “Sevinç Teyze, Kemal Amca, pijama altı”, “Bizimde dağlarımız var Nejat” gibi farklı içeriklerde hazırlanmış, yetmişin üstünde yazısından oluşuyor. Kitapta daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış yazılar da bulunuyor.

Güldünya Yayınları’ndan çıkan yenikitaplar ve yeni baskılarda fuarda

Adını, 2004 yılında, iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede öldürülen Güldünya Tören’den alan Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi, farklı feminist örgütlenme deneyimleri, kadın biyografileri, tanıklık derlemeleri, kadın edebiyatçıların eserleri ve kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitapları yayınlıyor.

Her yıl yarım milyon ziyaretçiye ulaşan İstanbul Kitap Fuarı’nda Güldünya Yayınları’ndan yeni çıkan ve yeniden basılan kitaplar da olacak. Güldünya’nın dumanı üzerinde olan kitaplarından birisi Sosyolog Feryal Saygılıgil’in imzasını taşıyor. “BİR KADIN GREVİ Serbest Bölge’de Kadın Olmak” adlı kitapta, düşük ücret verilmesi, hamileliğin takvime bağlanarak sıraya konulması, tuvalete gitmenin önce yasaklanması sonra dakikalara bağlanması, kadınların regl dönemlerinin sorun olması gibi nedenlerle83 kadının başlattığı Novamed Direnişi ve kadınların bir yılı aşkın süren hak arama mücadelesi aktarılıyor.

Türkçede çocuklara yönelik, cinsiyet ve cinsel kimlik rollerini sorgulayan kitaplar ne yazık ki pek bulunmuyor. Güldünya Yayınları geçtiğimiz ay, bu alanda önemli bir eseri Türkçeye kazandırdı. Christine Baldacchino’nun farklı olanın cesaretini ve yaratıcılığını anlattığı “Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise”, Stonewall Çocuk ve Genç Yetişkin Edebiyatı Onur Ödülü’ne layık görüldü. Isabelle Malenfant’ın sıcak çizimlerinin eşlik ettiği öykü, sınıf arkadaşlarının, onlardan farklı olduğu için, alay ettikleri Morris’i konu alıyor.

Okur Sevdi, Güldünya Yeniden Bastı

Güldünya Yayınları fuarda yeni çıkan kitapların yanı sıra yeniden basılan kitaplarına da yer verecek. Bunlardan birisi Hollandalı yazar ve felsefeci Maxim Februari’nin geçiş sürecini anlattığı “İnşa Halindeki Erkek”. Kitap transeksüellikle, özellikle de trans erkeklerle ilgili Türkiye’de bulunabilecek nadir kitaplardan birisi.

Feminist çocuk ve gençlik edebiyatının kült eserlerinden biri olan “Küçük Feministin Kitabı” da yeni baskısıyla fuarda olacak. İsveçli yazar ve sanatçı Sassa Buregren'in kaleminden çıkan kitap, dünyadaki en iyi feminist çocuk kitapları arasında gösteriliyor.