İSTANBUL- Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, "Boşuna mı Okuduk?" adlı kitabın yazarlarından Tanıl Bora'yla söyleşiye ev sahipliği yaptı. Söyleşide, beyaz yakalıların işsizlik ve güvencesizlik sorunu masaya yatırıldı.

KULLAN-AT İSTİHDAMI

Yazar Tanıl Bora sözlerine, beyaz yakalı işsizliğin yeni bir durum olmadığını belirterek başladı. Bora, geride bıraktığımız 30 yıl içerisinde beyaz yakalıların durumunda ciddi bir değişim olduğunun altını çizerek, okumuş işçilerin, düne göre vasıfsızlaştığına, diplomanın değersizleştiğine dikkat çekti.

Askerlik yaparken yüksek elektrik mühendislerinin televizyon açıp kapattığını söyleyen yazar Tanıl Bora, "Kapitalizmin sivilinde de durum çok farklı değil" dedi.

Çalışma koşullarının en önemli sorunlarından olan güvencesiz ve esnek çalıştırma sistemine değinen Bora, kalıcı sözleşmeler yerine, geçici iş sözleşmeleri yapıldığını belirtti. Bora, bu durumu, "Bu tam olarak kullan-at istihdamıdır" diye tanımladı.

ESNEKLEŞME: KARAKTER EROZYONU

Yazar Tanıl Bora, "Esnekleşmeyle insan işgücüne indirgenmekle kalmıyor, insana kendini işgücüne uyarlama esnekliği kazandırılıyor" diyerek, esnekleşmeyi "kişilik bütünlüğünün kaybı, karakter erozyonu" olarak tarif etti.

Bora, toplumun beyaz yakalılara hala saygıyla yaklaştığını belirterek, "Bu durum, güçlü bir seçkinlik yanılsaması" dedi. (ETHA)