Rıza Yıldırım, Tokat-Amasya-Sivas-Çorum bölgesinde 670 Alevi köyündeki araştırmalarına dayanan "Geleneksel Alevilik -İnanç, İbadet, Kurumlar, Toplumsal Yapı, Kolektif, Bellek" adlı kitabında, Aleviliğin "geleneksel" katmanına geniş bir bakış sunuyor.

Kitabında kolektif belleğin haritasını çizen, menkıbeleri, yazılı metinleri ve inanç temellerini anlatan Yıldırım, geleneksel Alevi toplum düzeninin canlı bir resmini çiziyor.

İletişim Yayınları; Rıza Yıldırım'ın Tokat-Amasya-Sivas-Çorum bölgesinde 670 Alevi köyündeki araştırmasına dayanan "Geleneksel Alevilik"i,  okurla buluşturuyor.

Kitap 12 Ekim'de raflardaki yerini alacak.

GELENEKSEL ALEVİLİK

İletişim Yayınları daha önce Aleviliğin Doğuşu başlıklı araştırmasını yayımladığı Rıza Yıldırım'ın bu kez Geleneksel Alevilik -İnanç, İbadet, Kurumlar, Toplumsal Yapı, Kolektif, Bellek adlı kitabını yayımlıyor.

Tokat-Amasya-Sivas-Çorum bölgesinde 670 Alevi köyünde dört yüzü aşkın dede, baba, âşık ve anayla yaptığı titiz mülakatlara dayandırdığı bu çalışmasında Yıldırım, Aleviliğin unutulmak üzere olan "geleneksel" katmanını inceliyor. Alevilik üzerine temel bir başvuru kaynağı…

ARKA KAPAKTAN

Aleviliğin, gitgide kaybolmakta olan bir katmanını ele alıyor bu kitap: Rıza Yıldırım'a göre, günümüz Aleviliğinin en alt katmanını oluşturan geleneksel Aleviliği. "Yalıtılmış, sıkdokulu, kırsal" ilişkilere dayanan, "mistik ve mitik nitelikli dogmalar"la kendini sözlü iletişimle yeniden üreten bir kültür olarak tasvir edilen geleneksel Alevilik, aktarım kanalları hayli tıkanmış olduğundan, bir tür "gizli kaynak" havası taşıyor.

Tokat-Amasya-Sivas-Çorum bölgesinde 670 Alevi köyünde dört yüzü aşkın dede, baba, âşık ve anayla derinlemesine mülakatlara dayanan bu çalışma, geleneksel Aleviliğin dünyasına geniş bir bakış sunuyor. Kolektif belleğin haritasını çizen, menkıbeleri, yazılı metinleri ve inanç temellerini anlatan çalışmada; dinî olmanın yanında edebî bir değer de taşıyan zengin bir kolektif menkıbe örnekleri derlemesi yer alıyor. İbadetler, cem töreni, ocak, dedelik, taliplik, musahiplik kurum ve ilişkileriyle, geleneksel Alevi toplum düzeninin canlı bir resmi çiziliyor.

Modernleşme ve kentleşmenin etkisi altında çözülürken, oluşum sürecindeki modern Aleviliğin temel kaynağını oluşturan bir "eski" Aleviliğin, son derece canlı bir portresi.

KİTAPTAN ALINTI

"Bir insanlık mirası göz göre göre kayboluyordu. Ve biz, her bir görüşmemizde bu gerçeği biraz daha yakından gözlemliyor, bu büyük kaybın hüznünü biraz daha derinden seziyorduk. Bütün anlatıcılar bir kayıp hikâyesi anlattıklarının farkındaydı. O yüzden hep hüzünlüydüler. Ve yine o yüzden hep daha fazla anlatmak istediler."

Kaynak: CNN Türk