BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, her yerde özerk yönetimleri savunduklarını ve halkın kendi öz yönetimini kurması gerektiğini belirterek “Devletin de halkın bu iradesine artık saygı göstermesi gerekiyor. Halk demokratik özerkliği istiyor, öz yönetimi istiyor, kendi kendisini yönetmek istiyor” diye konuştu.

Remzi Budancir'in Taraf'ta yer alan haberine göre Kışanak “Eğer birlikte eşit ve özgür bir yaşam arzulanıyorsa yerel ve bölgesel özerklik şarttır. 30 Mart akşamı sandıktan BDP’ye çıkacak oylar demokratik özerkliğe verilmiş oylar olacaktır” dedi. Bağlar Belediyesi konferans salonunda düzenlenen “Uluslararası Demokratik Özerklik Modelleri” konferansında konuşan Kışanak, masaya koydukları çözüm önerisinin birlikte yaşama önerisi olduğunu söyleyerek özerk bölge yönetimlerini kurmak istediklerini ifade etti.

“Katı merkeziyetçi devlet yapıları bölücüdür, ayrıştırıcıdır, çatışmacıdır, kavga çıkartır. Kavgayı çıkartan, savaşı çıkartan tek tip anlayışı dayatan katı merkeziyetçi devlet yapılanmasıdır” diyen Kışanak, şöyle devam etti:

“Çözüm olarak Türkiye Cumhuriyeti devletinin önünde duran demokratik özerklik modeli var, bu masanın üzerindedir. Bu konuda dünya deneyimleri de açığa çıkarıyor ki eğer birlikte eşit ve özgür bir yaşam arzulanıyorsa yerel ve bölgesel özerklik şarttır. Bundan kaçınmak mümkün değil. Türkiye eğer bölünmek istemiyorsa, eğer otoriter bir yönetim anlayışı içerisinde yaşamak istemiyorsa, herkesin eşit yurttaşlık haklarını kullanacağı demokratik bir ülke istiyorsa bunun bir tek yolu vardır, demokratik özerk bölge yönetimleridir. Kürt sorununu da bunun içerisinde çözebiliriz, ekonomik, siyasi, eğitim sorunlarımızı da bunun içerisinde çözebiliriz.”