Rusya'yı 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım yarımadasına bağlayan Kırım Köprüsü'nde büyük bir patlama meydana geldi.

Köprü, Ukraynalılar tarafından Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinin sembolü olarak görülüyordu.

Rusya'nın Kırım'da kurduğu yönetimin danışmanlarından Oleg Kryuçkov, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada cumartesi sabahı köprüde yakıt tankerinin patladığını belirtti.

Ukraynalı yetkililer patlamanın arkasında Kiev'in olduğunu doğrulamazken, kinayeli biçimde 7 Ekim doğumlu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğum gününü kutladı.

Patlamanın saat sabah 6 sularında meydana geldiği ve kilometrelerce öteden duyulabildiği belirtildi.

Rusya kamu yayıncısı RIA Novosti, patlamanın ardından köprünün trafiğe kapatıldığını belirtti.

Kırım Demiryolları'na göre patlayan yakıt tankeri bir trenin arkasındaydı. Henüz can kaybı bildirilmedi.

Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde patlamanın meydana geldiği bölgede bir kamyon da gözüküyor. Patlamaya bu kamyonun mu sebep olduğu yoksa patlamadan mı etkilendiği henüz bilinmiyor.

Öte yandan sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde trenin en az iki vagonunun alev aldığı ve raylara paralel bulunan karayolunun çöktüğü  görüldü.

Patlama anından paylaşılan ilk görüntülerde tankerin bir füzeyle vurulduğu görülmedi. Bazı sosyal medya kullanıcıları, tren raylarının önceden sabote edilmiş olabileceğini iddia etti.

The Guardian'ın aktardığına göre patlamanın ardından Kırımlılar kıtlık yaşanacağı korkusuyla akaryakıt istasyonlarında sıralar oluşturdu.

2018'de açılan köprü, Rusya'nın Kırım'a yaptığı en büyük altyapı yatırımlarından biriydi.

KÖPRÜ RUS ASKERİ İÇİN DE ÖNEMLİYDİ

Kırım Köprüsü'nün Rusya için sembolik öneminin yanında lojistik önemi de bulunuyordu.

Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyindeki işgal güçlerine teçhizat ve temel ihtiyaçlar büyük oranda bu köprü üzerinden gönderiliyordu. Rusya'nın köprüdeki patlamanın ardından güneydeki askerleri için tek bir tedarik yolu kaldı: Krasnodar-Melitopol hattı.

UKRAYNALI YETKİLİ: PUTİN MUTLU OLMALI

New York Times'a konuşan Ukrayna ordusundan bir yetkili, olayın arkasında Kiev'in olduğunu doğrulamazken yalanlamadı da.

Yetkili, "Diyebileceğim tek şey şu: O köprüden güneydeki Rus askerlerini desteklemek için fazla miktarda petrol geçiyordu" dedi.

Ukraynalı yetkili, "Putin mutlu olmalı, herkese doğum gününde bu kadar pahalı hediye gelmez" diye konuştu.

Dün (7 Ekim), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 70. doğum günüydü.

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da Twitter üzerinden Kırım Köprüsü'nün yandığı anların videosunu Marilyn Monroe'nun "Happy Birthday Mr. President" (Mutlu Yaşlar Sayın Başkan)  şarkısını söylediği kayıtla birleştirerek paylaştı.

ZELENSKİ'NİN DANIŞMANI: KIRIM KÖPRÜSÜ BAŞLANGIÇ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin danışmanlarından Mikaylo Podolya Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kırım, köprü, başlangıç" yazdı.

Podolyak, "Yasa dışı her şey yok edilmeli. Çalınan her şey Ukrayna'ya dönmeli. Tüm Rus işgalciler gönderilmeli" ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN TALİMAT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kırım Köprüsü'ndeki acil durumla ilgili hükümet komisyonu kurulması talimatını verdiği duyuruldu.

Kaynak: T24