Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi kapsamında Bursa ve Bilecik'te bazı taşınmazların, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğünce acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında, kamulaştırma gerekçesi olarak işin taahhüt edilen sürede tamamlanması gerekçesi gösterildi. Kamulaştırma kararında şöyle denildi: "Bandırma- Bursa- Yenişehir Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin belirlenen iş programına ve taahhüt edilen sürelere uygun şekilde tamamlanması ve dış kaynaklı kredi temininde aksama yaşanmaması amacıyla proje kapsamında ihtiyaç duyulan ve ekli harita ile listede bulundukları yer ve ada /parsel numaraları gösterilen taşınmazlar ile muhdesatın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27. Maddesi gereğince karar verilmiştir."

KILIÇDAROĞLU GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Ocak'ta sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, şu açıklamada bulunmuştu:

"Bir belgeyi anlatayım. 3 Nisan 2018, bir açık ihale yapılır. Bu ihaleye 15 firma katılır. İhalenin bedeli 3 milyar 198 milyon 743 bin 127 lira. Ama kazanan firmaya bu ihale verilmez. Neden? Çünkü beşli çeteden değil. Bu nedenle ihale iptal edilir ve aynı iş yeniden ihale edilir, 21 Ağustos 2020'de ihale açılır. Aynı iş bu kez 3 milyar 200 milyona değil 9 milyar 449 milyon 995 bin 834 liraya, beşli çeteye peşkeş çekilir. Saraydaki şahıs ne için imza atıyor anladınız mı? Aradaki 6 milyarlık fark için. Tek bir imza ile 6 milyar lira çeteye peşkeş çekiliyor. Hazine'nin kasasını soyanlar doymamış daha da çok para istemişler ve imzalamak zorunda kalmış."

İKİNCİ İHALE KALYON'A VERİLMİŞTİ

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi'nin ilk ihalesi 3 Nisan 2018 yılında yapıldı. 15 firmanın katıldığı ihale, 3 milyar 198 milyon liralık teklifle sonuçlanmış, ancak iptal edilmişti. 21 Ağustos 2020'de yapılan ikinci ihale ise 9 milyar 449 milyon TL teklif veren Kalyon İnşaat'a verilmişti.
İlk ihalenin yapıldığı 3 Nisan 2018'de dolar 3,97 TL iken, ikinci ihalenin yapıldığı Ağustos 2020'de ise 7,33 TL idi. TCDD 2020 Yatırım Programında ise dolar kuru 6 TL’ye sabitlenmişti. O dönem konu TBMM'ye de taşınmış ve "İki ihale arasındaki dolar kuru farkı 2 katı bile değilken, neden 3 katına yeniden ihale edildi?" sorusu yöneltilmişti.