CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik başlattığı soruşturma ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gerekirse görevden alınır” açıklamalarına yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, “Bahçeli’nin sözlerini ciddiye almıyorum. Belediye başkanı görevden alınır mı, başkası seçilir mi, bunu yapmak isteyenler akıllarını ekmek peynirle yemiş kişilerdir. Geçmişte de bizim belediyelere yönelik polis baskınları çok oldu. Biz belediye başkanlarımıza bir metin gönderdik. Polis baskını olduğunda hangi önlemleri alacaksınız? Şimdi o maddeleri güncelliyoruz. Bu hamlelerin tamamı bizim için iyi. Teşekkür ediyoruz kendilerine. Yapsınlar. Bu milletin bir vicdanı var” dedi.

‘BİZİM MORAL ÜSTÜNLÜĞÜMÜZDE SORUN YOK’

Dövizin düşmesiyle muhalefetin moral üstünlüğünü iktidara kaybettiği yorumlarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bizim moral üstünlüğümüzde sorun yok. İktidar moral üstünlüğü elde ettik diye düşünebilir. Ama güvenin olmadığı yerde bu olmaz. Toplumun güveni yok. Moral üstünlükleri varsa sandığı getirsinler” yorumunu yaptı.

Kılıçdaroğlu, “CHP’nin oyu hemen sıçradı, çok büyüdü değil ama gayet istikrarlı sürekli yukarıya doğru gidiyor. 28 küsürlerde şu anda. Sağlıklı, tutarlı bir artış var. Yeterli mi yeterli değil ama biz göreceksiniz AKP’yi geçeceğiz, birinci parti olacağız. Erdoğan ne yaparsa yapsın, biz önümüzdeki seçimlerde birinci parti olacağız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, internet haber sitelerinin temsilcileriyle buluşmasında, “2021’i zor koşullarda tamamladık. Ekonomik, politik, sosyal olarak çok sorun yaşadı toplum. Umarım 2022 güzel şeylerin başlangıcı olur. Bir seçim olması durumunda da güzel şeylerin başlangıcı olacak” dedi. “İstediğinizi, istediğiniz biçimde sorun lütfen” dedi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Kılıçdaroğlu, yöneltilen sorulara şu yanıtları verdi:

“ADAY KONUSUNDA BİR ARAYA GELMEDİK”

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ittifak bileşenlerinin uzlaştığı bir isim var mı? Bu isimlerin arasında Abdullah Gül’ün de adı geçiyor mu?

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda uzlaşma olması bir araya gelmemize bağlı ama biz bu konuda bir araya gelmedik. Millet ittifakını oluşturan bileşenler ve sonradan güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan Gelecek ve Deva partilerinin genel başkanlarıyla bu konu görüşülmüş değil. Uzlaşma oldu mu olmadı mı, Gül’ün adı geçti mi, geçmedi mi. Bir görüşme olmadı ki geçsin.

Helalleşme konusunu ifade ettiniz. Bu helalleşme içerisinde Tayyip Erdoğan ve çevresi, Fethullah Gülen ve çevresi var mı?

Helalleşme çağrımız... Bunu ikiye ayırdık. Konusu suç olan bir olay varsa bu yargıya gidecek. Ama karşılıklı olarak birbirimizi kırmışsak bunun bir helalleşmesi olması lazım. Fethullah Gülen’i sordunuz. Ben kendisiyle hiç yan yana gelmedim. Oturup konuşmadım. Birbirimizi kırmak gibi bir durumumuz yok. Nesini helalleşeceksiniz. Ama kendisinin yarattığı ciddi bir toplumsal travma var. Bu da zaten yargıda. Yargı ne yapar, kadar amacına ulaşır, onu da bilmiyoruz.

Kılıçdaroğlu, internet haber sitelerinin temsilcileriyle buluşmasında, “2021’i zor koşullarda tamamladık. Ekonomik, politik, sosyal olarak çok sorun yaşadı toplum. Umarım 2022 güzel şeylerin başlangıcı olur. Bir seçim olması durumunda da güzel şeylerin başlangıcı olacak” dedi. “İstediğinizi, istediğiniz biçimde sorun lütfen” dedi.

“2022 BAŞINDA AÇIKLAMA YAPABİLİRİZ”

6 siyasi parti parlamenter sistem çalışması yaptınız. Kameraların önüne ne zaman geçeceksiniz? Seçimi kazanmanız durumunda geçiş sürecine ilişin bir çalışma başlayacak mı?

Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili genel başkan yardımcılarının uzlaştığı ana metin ortaya çıktı. Şimdi genel başkanlar ve kurmayları üzerinde çalışıyorlar. 2022 başlarında bu konuda uzlaştığımız, netleştiğimiz konularda kamuoyuna bir açıklama yapılır. Açıklama yapılacak mı, 6 genel başkan birlikte mi yapacak? O konuda bir açıklama yaparız. Genel başkan yardımcılarının uzlaşmaları son derece önemli bir adım. Geçiş süreci konusunda bir özel çalışmamız yok doğrusunu isterseniz. Bizim yok en azından CHP olarak. Ama biz CHP olarak şunu açıkladık. Yeni cumhurbaşkanı koltuğuna oturduğunda ilk bir hafta içerisinde, ilk 5 gün içerisinde neler yapacak. Bunu açıklamıştım. Onların yapılması gerekiyor. Ama bu da cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçirilecek uygulamalar.