Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aralık ayında yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08’i buldu.

Devlet kurumunun resmi verileri son 19 yılın en yüksek enflasyonuna işaret ederken, bağımsız sosyal bilimcilerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 82,81, aralıktaki artışı yüzde 19,35 olarak hesapladı.

Bu doğrultuda memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da ortaya çıkmış oldu. Hükümetin farklı bir tasarrufu olmazsa, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 27.47, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 25.47 oranında zam yapılacak.

KESK’TEN TEPKİ: EN AZ YÜZDE 50 ARTIRILMALI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi serisine başladığı eylül ayından bu yana yabancı paralar Türk lirası karşısında tarihin en yüksek seviyelerini gördü.

Kur korumalı TL mevduat desteğinin hayata geçirilmesiyle döviz kurlarında düşüş yaşansa da, bu dört aylık süreçte yapılan zamların geri alınmasına yetmedi.

Dolayısıyla milyonlarca kişinin maaşında belirleyici olan 'resmi enflasyon verileri', hayat pahalılığının her geçen gün kendisini daha fazla hissettirdiği bir dönemde tepkiyle karşılandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kişisel Twitter hesabında yaptığı değerlendirmelerde TÜİK rakamlarının bir kez daha kendilerini yanıltmadığını belirtti. "Rakamlar gerçeği yansıtmıyor" diyerek ENAG'ın yüzde 81,82 olarak açıkladığı enflasyon verilerine dikkati çekti.

Bozgeyik, "Kamu emekçileri ve emeklilerin ücretleri en az yüzde 50 artırılmalıdır" açıklamasında bulundu.

EMEKÇİLERİN BEKLENTİSİ NEYDİ?

Zam oranı konusunda emekçiler de, sendika başkanıyla aynı görüşte. KESK tarafından yapılan bir ankette çalışanlara "Asgari ücrette yüzde 50.4 artış yapılmıştır. 2022 yılı için maaşınızın artış oranı kaç olmalı?" sorusu yöneltilmişti.

Katılımcıların yüzde 88,54'ü "Asgari ücrete yapılan zam oranında olmalı" yanıtını vermişti.