Kemik erimesi belirtileri olarak ortaya çıkan bazı semptomlar, osteoporoz ile karşı karşıya olduğunuzu gösterebilir. İskelet sistemini oluşturan kemikler, çeşitli etkenlere bağlı olarak zamanla daha hassas ve kırılgan bir yapıya dönüşür. Kemiklerde yüksek oranda bulunan kalsiyumun zamanla azalması ile ortaya çıkan kemik erimesi, tedavi edilmezse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kemik sağlığı için son derece önemli olan vitamin, mineral ve kalsiyum gibi bileşenleri yeterli miktarda vücudunuza almaya dikkat ederek kemik erimesi belirtilerini ortadan kaldırabilirsiniz. Kemikleri güçlendirmek ve kemik sağlığı açısından önemli takviyeleri düzenli olarak almak, osteoporoz ile karşılaşma olasılığını düşürür.
Kemik Erimesi Nedir?
Tıp literatüründe osteoporoz olarak tanımlanan kemik erimesi, günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer alır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme olasılığı yükselen kemik erimesi, özellikle kadınların sık karşılaştığı problemlerden biridir. Vücudun iskelet sistemini oluşturan kemikler, yoğun miktarda kalsiyum içerir. Bebeklik döneminden itibaren başlayan kemik gelişimi, 20’li yaşların sonuna kadar hızlı şekilde devam eder. 30’lu yaşlar ile birlikte kemik yapımı ve yıkımı olarak adlandırılan süreç başlar. Kemik yıkımının geciktirilmesinde vücuda yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum almak oldukça önemlidir. Kemik kütlesinin ve sağlığının korunmasına yardımcı olan kalsiyum ve vitaminler, kemiklerde hasar oluşumunun önlenmesine destek olur. Kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması ile belirti göstermeye başlayan kemik erimesinin görülme olasılığı, yaş ilerledikçe artar. Rutin taramalar ile tespit edilen kemik erimesi, erken tedavi yöntemleri ile durdurulabilir. Kemiklerin kırılma olasılığını artıran kemik erimesi, kalsiyum miktarının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kemik Erimesi Neden Olur?
Gelişimi ve yenilenmesi sürekli olarak devam eden kemikler, çeşitli etkenlere bağlı olarak zamanla zayıflar. Yeni kemik hücrelerinin üretiminde görevli olan osteoblast isimli hücreler, kemiklerin sağlıklı şekilde güçlendirilmesini sağlar. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kemik yıkımı başlar. Kemik yıkımı hızının kemik yapımını geçmesi durumunda ortaya çıkan kemik erimesi hastalığı, çeşitli etkenlere bağlı olarak görülür. Kalsiyum ve D vitamini açısından yetersiz beslenme gibi birçok faktör, kemik erimesi görülme olasılığını artırır. Kemik erimesinin başlıca nedenleri arasında hareketsiz yaşam tarzı, alkol ve tütün ürünleri kullanımı gelir. Ayrıca genetik yatkınlıklar, menopoz, ileri yaş, hormon bozuklukları ve tiroit gibi faktörler de kemik erimesi probleminin yaşanmasına neden olabilir.
Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Kemiklerin dayanıksızlaşması ve zayıflaması olarak kendini belli eden kemik erimesi, vücuttaki mineral ve kalsiyum oranının düşmesi ile meydana gelir. Kemik yoğunluğundaki düşüş, kemiklerin daha kırılgan bir yapıya dönüşmesine neden olur. Kemik yıkımının hızlanması ile birlikte kemiklerde gözenekli bir yapı oluşur ve kemik yoğunluğu gün geçtikçe azalır. Kırılma ve çatlama gibi sorunların daha sık görülmesine neden olan kemik erimesi özellikle el bilekleri, kalça ve omurga kemiklerinde daha yoğun şekilde yaşanır. Erken dönemde anlaşılır bir belirti göstermeyen kemik erimesi, ilerleyen süreçlerde çeşitli vücut ağrıları ile de kendini belli eder.
Kemik erimesi belirtileri arasında sırt ve omurga bölgelerinde oluşan ağrılar ilk sıralarda yer alır. Kemiklerde mikro kırılmaların meydana gelmesi sonucu görülen ağrılar, bireylerin hayat kalitesini düşürür. Kemiklerde mikro kırılmalar sürekli olarak devam etse de kemik hücreleri bu kırıkları onararak yeni kemik dokusu oluşumunu sağlar. Kalsiyum eksikliği sonucunda onarım süreci yavaşlar ve mikro kırıklar, makro kırıklara dönüşür. Kemik erimesi belirtileri arasında boyun kısalması ve kamburlaşma da sayılabilir. Basit hareketlerde bile kemiklerde kırık ve çatlak oluşumuna neden olan kemik erimesi, ileri seviyelere ulaşmadan önlem alınması ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir.
Kemik Erimesini Önlemenin Yolları Nelerdir?
Her hastalıkta olduğu gibi kemik erimesi probleminde de erken tanı ve koruyucu önlemler, hastalığın zararını azaltmaya yardımcı olur. Yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler ile kemik erimesi belirtilerini ortadan kaldırabilir, daha güçlü ve sağlıklı bir kemik yapısına kavuşabilirsiniz. Egzersiz yapmak, düzenli beslenmek ve kemik sağlığı için gerekli olan besin takviyelerini kullanmak, kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olabilir. Kemik yoğunluğu ölçümünü düzenli olarak yaptırarak kemiklerinizin ihtiyaçlarını tespit edebilir ve kemik erimesine karşı önlem alabilirsiniz. Özellikle ileri yaştaki bireylerin kemik erimesi belirtilerinden önce önlem alması, hastalığın oluşmasına büyük oranda engel olur. Kemik sağlığı için gerekli olan fosfor, kalsiyum ve D vitaminlerini alarak kemiklerin sağlıklı şekilde güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Kalsiyum bakımından zengin süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmek kemik erimesinin önlenmesine yardımcıdır.
Kimler Kemik Erimesine Maruz Kalabilir?
Kemik erimesi her yaşta görülme olasılığı olan bir hastalık olsa da bazı kişiler için risk daha fazladır. Kemik erimesine maruz kalma ihtimali yüksek gruplar arasında, menopoz dönemindeki 50 yaş üzeri kadınlar ilk sıralarda yer alır. Kadınlarda kemik erimesi görülme ihtimali erkeklere oranla daha fazladır. 70 yaş üzerinde ise hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik erimesi ile karşılaşma olasılığı artar. Yaş faktörünün dışında iltihaplı eklem romatizması, kronik karaciğer hastalığı, KOAH, diyabet gibi hastalıklara sahip olan kişilerde kemik erimesi görülebilir. Ayrıca böbrek nakli yapılmış kişilerde de osteoporoz riski yüksektir.
Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kemik erimesi tedavisi, hastalığın kaynaklandığı sorunlara bağlı olarak gerçekleştirilir. Kemik yoğunluğu ölçümü ve kemik sağlığına ilişkin elde edilen veriler doğrultusunda tedavi uygulanır. Erken tanı ile tespit edilen kemik erimesinde çoğunlukla vitamin, kalsiyum ve mineral destekleri, tedavi protokolleri arasında yer alır. Beslenme planlaması ile birlikte uygulanan gıda takviyesi desteği, kemik erimesinin ilerlemesine engel olabilir. Kırık ve çatlak riskinin düşük olduğu durumlarda takviye alarak kemiklerin daha güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.