Türkiye seçim atmosferine girdi. Erken seçim tartışmaları sürerken, zamanında yapılsa bile yurttaşlar 10 ay sonra her kesimin 'tarihi' olarak nitelendirdiği seçimler için sandık başına gidecek.

Ekonomik kriz ve iktidarın dış politikadaki ataklarının yanı sıra, Altılı Masa ile HDP öncülüğünde kurulan 'Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tutumu kritik seçimlerde belirleyici olacak.

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, ARTI TV’de Fatih Yapıcı'nın sunduğu Güncel programında son seçim anketinin detaylarını paylaşıyor.

CHP BİRİNCİ PARTİ

22-27 Ağustos 2022'de 2000 kişi ile yaptıkları son araştırmaya göre, CHP'nin oyları AKP'nin oylarının önünde görünüyor.

Ankete göre AKP yüzde 30.1, CHP ise yüzde 32.1 oy oranında. Özkiraz iki parti arasındaki farkın hata payının üzerinde olduğuna dikkat çekti ve "Artık CHP birinci parti diyebiliriz" dedi.

'CHP'den AKP'ye oy geçişinin olmayacağı' görüşüne katılmadığını belirten Özkiraz, CHP'nin oy artışında AKP'den geçişlerin de olduğunu belirtti. 

HDP YÜZDE SEKİZ AMA BARAJ SORUNU YOK

Ankette İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 12,1, HDP'nin oy oranı ise yüzde 8 oldu.

HDP'nin son seçimlerde aldığı oy ile ankette çıkan yüzde 8 arasındaki farkın yanıltıcı olmaması gerektiğini belirten Özkiraz, anketlerde HDP'nin oyunun genelde düşük çıktığını belirterek, "HDP'nin baraj sorunu yok" dedi.

ZAFER PARTİSİ SÜRPRİZİ

Özkiraz, yüzde 3,1 oy oranında görünen Zafer Partisi'nin dikkat çektiğini de belirtti.

Zafer Partisi'nin hem İYİ Parti'den hem de MHP'den oy aldığını söyledi. Daha önce Zafer Partisi'nin oy oranının yüzde 2 oranında çıktığını açıklayan Özkiraz, partinin daha önce sadece kentlerden oy aldığını, son dönemde köy ve kırsalda da oy aldığını tespit ettiklerini söyledi.

Ankete göre MHP yüzde 7, Deva Partisi de yüzde 4,1 oy oranında görünüyor. Özkiraz ayrıca, Ali Babacan'ın ekonomi konusundaki açıklamalarının karşılık bulmaya başladığını ifade etti.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN'IN ÖNÜNDE 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son ankette sadece Tayyip Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nu sorduklarını belirten Özkiraz, iki rakip arasındaki farkın büyük olduğuna dikkat çekti.

Son ankete göre Kılıçdaroğlu diyenlerin oy oranı yüzde 44,7, Erdoğan diyenlerin oy oranı yüzde 38 çıktı. Farklı adaylara oy vereceklerin oransal dağılımında iki aday arasındaki oy oranı yüzde 55'e yüzde 45 oranında Kılıçdaroğlu lehine gerçekleşti.

Özkiraz, farklı adaylara oy vereceğini belirtenlerin parti tercihlerinin de göz önüne alınması durumunda bu farkın daha da artacağını belirtti.

Özkiraz 'Emek ve Özgürlük İttifakı'nın aday çıkarması durumunda seçimlerin ikinci tura kalacağını belirtti.