Sur Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Bilal Özkan, belediye hizmet binasında asılı olan 4 dilli tabeladaki Ermenice ve Süryanice ifadeleri kaldırdı.
 
Diyarbakır’ın kayyım atanan merkez Sur Belediyesi’nin hizmet binasında bu zamana kadar asılı olan Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve Süryanice tabela, kayyum Bilal Özkan’ın talimatıyla yerinden indirildi. İndirilen tabela yerine asılan yeni tabelada ise Ermenice ve Süryanice ifadeler kaldırılırken, yerlerine tabelaya Türk bayrağı eklendi.
 
2012 yılında Sur Belediyesi'nde hizmetlerin Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra Kürtçe, Ermenice, Arapça ve Süryanice dillerinde verilmesine ilişkin "Çok Dilli Belediyecilik" kararı kapsamında Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve Süryanice tabela asılmıştı.
 
Yine Sur Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 33 medeniyetin izlerinin görüldüğü Sur ilçesinde çok dilli belediyecilik kapsamında, Türkçe ile birlikte Kürtçe, Süryanice, Ermenice ve Arapça tabelaları ilçe merkezinin birçok yerinde yerleştirmişti.
 
SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
 
Sur Belediyesi hizmet binasına asılan tabelanın çok dilli olmasına ilişkin o dönem İçişleri Bakanlığı tarafından inceleme başlatılmış, ‘tabela için yapılan masraflar’ gerekçe gösterilerek belediyenin zarara uğratıldığı ileri sürülmüştü. İçişleri Bakanı Mülkiye Başmüfettişi Bülent Savur’un yaptığı incelemede, çok dilli tabelanın belediyenin atölyesinde yapıldığı tespit edilince soruşturma dosyası kapanmıştı.
 
Yine 2012 yılında kentin girişine Türkçe, Kürtçe, Arapça, İbranice ‘Şehrimize Hoş geldiniz’ tabelası yerleştirildiği için dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında soruşturma açılmıştı.
 
Peş peşe açılan davalarda "Çok Dilli Belediyecilik" kararıyla ilgili Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediyesi meclis üyeleri yargılandıkları davadan beraat etmişlerdi. Osman Baydemir ve Abdullah Demirbaş’ın, belediye hizmetlerinin çok dilli verilmesinden dolayı haklarında açılan davada savcı, “Çok dilli belediyecilik” kararının TCK’nin 222. Maddesi’ni içeren “Türk Harf Kanunu’na muhalefet olmadığı ve suç unsuru taşımadığını” belirterek beraat kararı vermişti.