Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının yıl dönümü dolayısıyla HDP Mardin İl Örgütü açıklama yaparak, irade gaspına karşı mücadeleye devam edileceği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü, 19 Ağustos 2019’da Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. HDP İl binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişinin yanı sıra yerlerine kayyım atanan Belediye Eşbaşkanları katıldı. “İrademe Dokunma” pankartının açıldığı açıklamada sloganlar atıldı. Açıklamayı yerine kayyım atanan Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Semire Nergiz yaptı.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li Belediyelere peyderpey kayyımlar atandığını belirten Nergiz, gözaltı ve tutuklamalarla kayyım atamalarının meşrulaştırılmak istendiğini söyledi. Kayyım atamalarıyla halkın iradesinin yok sayıldığını dile getiren Nergiz, “Atanmış memurlar, bugüne kadar kadın kazanımlarımıza, dilimize, kültürümüze, hafızamıza katkı sunmak bir yana yarattığımız bütün mücadele değerlerine yönelen icraatlara imza atmışlardır. Basın ve kamuoyu bütün bu gelişmeleri yakından takip etmektedir. İktidarcı, rantçı kayyım uygulamaları hepimizce yakından takip edilmekte, raporlar hazırlanmakta, demokrasinin ne olmaması gerektiği ve yerel demokrasinin kötü örnekleri olarak kayda geçirilmektedir” dedi.
 
54 BELEDİYEYE KAYYIM ATANDI
 
31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li 65 belediyeden 48’inin kayyım ataması, 6’sının da seçilen eşbaşkanlara mazbatalarının verilmemesi ile gasp edildiğini hatırlatan Nergiz, 4 milyon 356 bin 819 kişinin seçme ve seçilme hakkının yok sayıldığını vurguladı. 2019’daki kayyım atamalarının ardından 17 kadın kurumunun kapatıldığını ve kadın daire başkanlıklarına erkeklerin atandığını kaydeden Nergiz, müdürlüklerin de amaç dışı kullanıldığını söyledi. Eşbaşkanlık modelinin iktidar tarafından kriminalize edilmeye çalışıldığını ifade eden Nergiz, “Her ne kadar eşbaşkanlık sistemi kayyım atamalarına gerekçe gösterilmeye çalışılsa da biz kadınların ve partimizin bu konudaki ısrarlı mücadelesi devam edecektir. Eşbaşkanlık sistemiyle elde edilen kazanımlar toplumun tamamına ait kazanımlardır” diye konuştu. Nergiz, kayyımlara karşı mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirterek, halkla birlikte olacaklarını dile getirdi.
 
Nergiz’in ardından HDP Mardin İl Eşbaşkanı Mehmet Ali Yiğit söz alarak kayyım atamalarının demokratik değerlere aykırı olduğunu bir an önce vazgeçilmesi gerektiği çağrısında bulundu.