Kandıra Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in intihar ettiğine inanmadıklarını söyleyen kadınlar, “Bu devlet eliyle işlenen bir katliamdır” dedi.

Sistematik işkence gördüğü ve tecavüze uğradığı Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümünün “intihar” olarak açıklanmasına tepkiler sürüyor. Gezer’in cenazesini teslim alan kadınlar, “Bu intihar değil, cinayettir” dedi. 

‘İNTİHAR DEĞİL’

Ayşegül Sincer Karataş, Gezer’in ablası Asya Gezer ile yaptığı son görüşmeye değinerek, verilen 20 hücre cezasını hatırlattı. Karataş, "Gezer’in ablası kardeşinin moral ve motivasyonunun iyi olduğunu söylüyordu. Kimse Garibe’nin intihar ettiğine inanmıyor. Gördüğü işkence ve taciz ve yaşanan son olaydan cezaevinin suçlu olduğunu söyleyebiliriz. Garibe’nin yaşadıklarına baktığımızda, artık cezaevlerinde 90'larda bile görülmemiş bir şiddet uygulandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULAR ORTADA’

“Cezaevleri ve özellikle tek kişilik hücrelerde yaşanan intiharların hepsi şüphelidir” diyen Leyla Aygün, devletin denetiminde olan cezaevlerinde bulunan tutukluların intihar etmesinin normal karşılanmayacağını söyledi. Aygün, “Biz de normal karşılamıyoruz. Gerçeğin biran önce açığa çıkarılmasını istiyoruz. Dün avukatların gelmesini beklemeden otopsinin yapılması da şüpheleri artıyor. Gezer’in yaşamış olduğu hak ihlallerinden sonra sorumlunun kim olduğu ortada. Tecavüze uğradı, hem de devletin kontrolü altında tecavüze uğradı. Bu ölümün nasıl gerçekleştiğini açığa çıkarmak, yine devletin sorumluluğundadır” dedi.

‘DEVLET ELİYLE KATLİAM’

Gezer’in ölümüne tepki gösteren Meryem Uslu ise, “Normal bir intihar girişimi değil, tamamen devlet eliyle işlenen bir katliam söz konusudur” dedi. Gezer’in daha öncede tecavüz ve işkenceye maruz kaldığını dile getiren Uslu, şöyle konuştu: “Cezaevleri 24 saat kamerayla gözetlenen bir alan ve burada açık bir katliam söz konusu. Avukatlar gelmeden otopsinin yapılması da bunun kanıtıdır. Cinayet örtbas edilmeye çalışılıyor. Bugün Garibe Gezer katledildi. Bu tüm kadınlara yönelik bir tehdittir. Garibe Gezer'in hesabı mutlaka sorulmalıdır. Başka Garibe Gazerler ölmesin diye herkes tepkisini göstermeli.”