Dubai'de bir tecavüz vakasının odağındaki Norveçli kadın, hakkındaki 16 aylık hapis cezası için af çıkarıldığını ve ülkesine dönebileceğini açıkladı.

Norveçli yetkililer de el konulan pasaportu iade edilen Marte Deborah Dalelv'in sınır dışı edilmediğini, bir kaç gün içinde Norveç'e dönmesini beklediklerini bildirdi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yolladığı mesajda "Marte serbest bırakıldı! Yardımcı olan herkese teşekkürler" diye yazdı.

Tecavüz tartışması, Norveçli yetkilileri ve insan hakları örgütlerini ayağa kaldırmıştı.
Zira Marte Deborah Dalelv, Mart ayında tecavüze uğradığını söyleyerek polise başvurduktan kısa süre sonra, zina, yalancı tanıklık yaptığı ve alkol kullandığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Genç kadın, geçen hafta hakkındaki hapis cezası açıklandıktan sonra çeşitli basın kuruluşlarına mülakatlar vermişti.

Olay, iç mekân tasarımcısı Dalelv'in, iş için geldiği kentte arkadaşlarıyla dışarı çıktığı 6 Mart gecesi yaşandı. Beraberindeki kişilerden birinin kendisine tecavüz ettiğini söyleyerek başvurduğu polis yetkilileri, 24 yaşındaki kadının pasaportuna ve parasına el koydu. Dört gün sonra hakkında üç ayrı suçtan dava açıldı.

Norveç hükümetinin girişimleri sayesinde şartlı salıverilen Dalelv, dava süresince Dubai'deki Norveçli Denizciler Merkezi'nde kaldı. Norveçli yetkililerin açıkladığına göre Dalelv'in kendisine saldırdığını söylediği kişiye de zina ve alkol tüketimi nedeniyle 13 ay ceza verildi, ancak onun için de af çıkarıldı.

DUBAİ'DE KATI KURALLAR

Dubai, son yıllarda önemli bir ticaret ve turizm güzergâhına dönüştü.

Dünyanın en kozmopolit yerlerinden biri olan emirlikte çalışan yabancıların sayısı yerli nüfusu geçiyor. Ancak emirlikte uygulanan katı yasalar, yabancıları kimi zaman zor durumda bırakıyor.

Dubai'de örneğin, halk içinde çiftlerin yakınlaşması ya da alkollü olunduğunun anlaşılması tepki çekiyor.
İngiliz bir çift, 2010 yılında bir lokantada kendi ifadeleriyle gayet masum bir halde, ama yanak yanağa görüldükleri için bir ay hapis cezasına çarptırılmışlardı. Bir görgü tanığı ise çiftin dudaktan öpüştüğü ifadesini vermişti. Bir diğer çift de inkâr ettikleri halde, halka açık plajda seks yaptıkları iddiasıyla 2008 yılında üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. (BBC Türkçe)