Yanında çalışan stajer avukatı taciz eden Av. Sedat Yurtdaş'ın yazılarını yayımlamaya devam eden Radikal gazetesi, kadınlar tarafından protesto edildi. Yeni Demokrat Kadınlar tarafından düzenlenen eylem, aylardır görüşme talebine yanıt vermeyen Radikal binası önünde gerçekleştirildi.

"Tacizci Sedat Yurtdaş hesap verecek. Tacizci yazar Radikal'de nasıl yazar?" pankartı açan kadınlar, üzerinde Yurtdaş'ın fotoğrafının yer aldığı "N'yaptın", "Bu nasıl kafa", "Bu olmadı" şeklinde Radikal gazetesinin manşetlerinin yer aldığı dövizler taşıdı.

Sosyalist Kadın Meclisleri'nin de destek verdiği eylemde kadınlar adına Alev Keser açıklamayı okudu.

Stajer avukat kadının sistematik olarak tacize uğradığına dikkat çeken Alev Keser, "Bir kadın tacize uğradığını neden söyler, tacizcisinden neden hesap sormaya girişir. Çünkü eğer yaşadığı tacizi açıklamazsa, üzerine gitmezse, başkasının yaşadığı hiçbir tacize ses çıkaramayacağını bilir" dedi.

Stajer avukatın hem savcılık hem de Diyarbakır Barosu'na yaptığı şikayetlerden takipsizlik kararı çıktığını belirten Keser, şöyle konuştu: "Biz kadınlar, 'Kadın beyanı esastır, aksini ispat yükümlülüğü erkeğe aittir' diye bağırsak da yargı, bırakalım kadının beyanını esas almayı, kadının beyanına başvurmayı bile gereksiz saymış, verilen dilekçe üzerinden kararını vermiştir. Hukuksal tüm yolları kullanarak bu işin peşini bırakmayacağız. Yargı kurumları Sedat Yurtdaş hakkında ne karar verirse versin, Sedat Yurtdaş kadınların gözünde tacizcidir."

'GERİCİ ERKEK İŞBİRLİĞİ'

Radikal gazetesinin de yargı gibi, erkek dayanışmasının örneğini sergilediğini söyleyen Alev Keser, bir aydır gazete yönetimiyle durumu anlatmak için görüşmeye çalıştıklarını bilgisini aktardı. Tacizcinin yazılarını yayımlamamalarını talep etmelerine karşın herhangi bir görüşme talebinde bulunulmamasını tacizciden yana tavır olarak değerlendiren Keser, şunları söyledi:

"Bir tarafta pek de 'itibarlı', siyasi geçmişini reklam panosu gibi boynuna asmış dolaşan kocaman bir adam vardı. Onun karşısında ise adı sanı duyulmadık, 20'li yaşlarının başında, okulunu yeni bitirmiş, geleceğe bir avukat olarak umutla bakmak isteyen bir kadın(cık)... Üstelik ne bir unvanı var, ne de kariyeri. Onu dinlemeye ne gerek vardi ki. Kocaman adamlarla görüşmek onlara yeterdi de artardı."

"Yaşasın kadın dayanışması", "Radikal susma, tacizciyi koruma", "Tacizciden hesabı kadınlar soracak" sloganlarının atıldığı eylemde, Sedat Yurtdaş'ın fotoğrafının yer aldığı döviz ve Radikal gazetesi yakıldı.

EYLEMİ DUYAN RADİKAL, GÖRÜŞMEYİ KABUL ETTİ

Bir aydır görüşme talebine olumsuz yanıt veren Radikal yönetimi, bugün Yeni Demokrat Kadınlarla görüşmeyi kabul etti. Eylem sonrasında bir grup kadın, Radikal yönetimiyle görüştü. 

(etha)