Altı aylık hamileyken imam nikahlı eşi tarafından katledilen Eylem Pesen davasında savcı tahrik indirimi istedi. Van Kadın Derneği, bu kararın kadın cinayetlerini meşrulaştırmak anlamına geldiğini belirtti.

VAN- 6 aylık hamileyken eşi tarafından bıçaklanarak ve arabayla üzerinden geçirilerek öldürülen 17 yaşındaki Eylem Pesen davasında yine karar çıkmadı.

Dini nikahlı eşi Eylem Pesen'i 6 aylık hamileyken öldüren Kerem Çakan'ın yargılandığı davaya Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Elazığ E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Kerem Çakan personel yetersizliği nedeniyle duruşmaya getirilmedi. Davayı ilk gününden bu yana takip eden Van Kadın Derneği üyeleri, bugünkü duruşmaya da katıldı.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı, "Gebe olduğu bilenen çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı tasarlayarak insan öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi ile yargılanan Kerem Çakan için "haksız tahrik indirimi" uygulanmasını istedi. Savcı, ayrıca tutukluluk halinin cezadan indirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 13 Ekim 2011 tarihine erteledi. Mahkeme heyeti, savcının talebi doğrultusunda karar verirse, sanık Çakan Ekim ayında serbest kalacak.

VAKAD: KADIN CİNAYETLERİ MEŞRULAŞTIRILIYOR

Savcının tahrik indirimi talebine ilişkin yazılı açıklama yapan Van Kadın Derneği (VAKAD), savcının bu talebinin kadın cinayetlerini meşrulaştırdığını belirtti.

VAKAD, "17 yaşındaki hamile bir genç kadının namus bahane edilerek öldürülmesi ve öldüren kişinin haksız tahrik indirimi alması önlenmelidir. Duruşma tutanaklarında ve sanığın ifadelerinde de görüyoruz ki suç aleti bıçak ile göğüs, karın, kollar ve bacaklara vurulan darbe ile Eylem ve karnındaki 6 aylık bebeği yaşamını yitirmiştir. 2 canın hayatını sonlandıracak hangi tahrik suçu hafifletebilir?" diye sordu.

VİCDANI OLAN HERKESİN DAVASI

"Eylem'in karnındaki bebek ve 17 yaşındaki cana kıyanlar için nasıl olur da indirim talep edilebilir? En temel hak olan yaşam hakkının gasp edilmesine karşılık ağır tahrik indirimlerinin uygulanmamasını talep etmekteyiz" denilen açıklamada, kadınların adalete olan inancının her geçen gün zedelendiği belirtildi.

VAKAD, Eylem'in davasının vicdanı olan herkesin davası olduğunu belirterek, Ekim ayında görülecek olan duruşmaya kadınların katılmasını istedi.

17 yaşındaki Eylem Pesen, dini nikahlı eşi Kerem Çakan (25) tarafından 17 Mayıs 2009 tarihinde öldürülmüştü. Çakan, hamile olan eşini önce bıçaklamış, sonra da yaralı haldeyken araçla üzerinden geçerek öldürmüştü.

ETHA