İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kentteki ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istediğinin ortaya çıkmasının ardından Kadın Savunma Ağı, İl Sağlık Müdürlüğü önüne gidip “bu suça ortak olmanıza, bilgileri vermenize izin vermiyoruz” diyerek eylem yaptı.

Dün basına yansıyan haberlerde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ‘gizli’ ibaresiyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderdiği bir yazıyla, kentteki tüm hastanelerde ‘polikistik over sendromu’ olan ve kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istediğinin ortaya çıktı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından İstanbul Kadın Savunması üyeleri, İl Sağlık Bakanlığı önüne giderek bir basın açıklaması yaptı. “Kürtaj haktır, fişleme suçtur – Emniyet elini bedenimden çek” yazılı pankartın açıldığı eylemde, kadınlar adına açıklamayı Durna Şahin okudu.

Emniyetin kürtaj yaptıranların listesini öğrenmek istediğini hatırlatan Şahin açıklamasında, “Bizler de emniyetin, savcılığın, sağlık müdürlüklerinin, devletin tüm kurumlarının öğrenmesi gereken şeyleri hatırlatalım istedik: Öncelikle Kadınların bedeninden elinizi çekmeyi öğreneceksiniz” dedi.

Fişlemenin suç olduğunun altını çizen Şahin, “Özellikle kürtaj gibi bilgi gizliliğinin büyük önem taşıdığı, birçok kadının bilgilerinin ortaya çıkacağı endişesiyle özel kurumları tercih ettiği bir işleme ilişkin bilgilerin görevli sağlık personeli dışında kişilerle paylaşılması kadınların temel haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Üstelik yalnızca soruşturmada adı geçen kişilerin bilgileri değil; İstanbul’daki tüm kadınların sağlık bilgilerinin listesi talep edilmekte; 8 milyona yakın kadının yaşadığı İstanbul’da binlerce kadının bilgilerinin gizli tutulmasına ilişkin hukuki hakları ihlal edilmektedir. Türkiye’de gebeliklerin kanunen 10. hafta sonuna kadar, kadının mağdur olması durumunda ise 20. hafta sonuna kadar sonlandırılması yasal olmasına rağmen devlet hastanelerinde kürtaj hakkına erişmekte sıkıntı yaşayan kadınlar, bu tip ihlaller nedeniyle de istenmeyen gebelikleri sürdürmeye veya “merdiven altı” diye tabir edilen yerlerde, hayatlarını riske atarak kürtaj yaptırmaya mecbur bırakılmaktadır” dedi.