Damla Yur / Cumhuriyet

Kadın sosyal paylaşım sitesine ilişki durumunu evli yazmamıştı ‘adam’ öldürdü, ‘tahrik’ edilmiş sayıldı. Adam duruşma salonundaki avukatları ‘karısına yaptığı gibi’ öldürmekle tehdit etti, görülmedi, ‘iyi hal’ aldı. Adam kadını erotik filmdeki başrol oyuncusuna benzetti, mahkeme “benzetmiş olabilir” diyerek kararını ‘tahrik’ indirimli verdi. Kadın belki sevdi kaçtı ancak adam fiziksel şiddet uyguladı, istismar etti, mahkeme kaçma geçmişini dikkate alıp ‘rıza’ saydı. Kız çocuğu bira içti, akrabası olan adam cinsel istismarda bulundu, heyet ‘rıza’ var dedi...

Verilen kararlara baktığımızda o koskoca binaların, duruşma salonlarındaki kürsülerin arkasında oturan algı toplumdaki eril zihniyetten farksız. Burası kaçırdığı bir kadına cinsel istismar yaptığı için yargılanan bir polis memurunun “Kırmızı mont giymiş, tahrik oldum” ifadesiyle tahrik indirimi aldığı, bahçesinden erik çalan 11 yaşındaki bir kız çocuğunu istismar eden bir adamın “Ağaçtayken, tahrik oldum” ifadesiyle ödül gibi bir cezayla uğurlandığı bir ülke. Yargıçların kadınları öldürürken ‘cani’ dediği ancak kravat taktığı, ceketini iliklediği anda ‘iyi hal’li gördüğü erkeklerin ülkesi.

İşte eril yargının ‘adaleti’ni gösteren o kararlardan bazıları...

'FACEBOOK’A SOYADINI YAZMADI’ DEDİ, 4 YIL İNDİ

-19 Nisan 2011/Malatya

Sosyal paylaşım sitesinde evlenmeden önceki soyadını kullanması ve ilişki durumu yazan kısmını boş bırakması gerekçesiyle H.Ş. eşini öldürdü. H.Ş’nin gerekçelerini mahkeme ‘haksız tahrik’ indirimine uygun gördü. H.Ş’nin cezasını mahkeme önce ağırlaştırılmış müebbet hapisten 20 yıla, sonra da 16 yıl 8 aya ‘takdiri indirim’ sebebiyle düşürdü.

‘CİNSEL İLİŞKİYİ REDDETTİ’ İNDİRİMİ KAPTI

-2 Mart 2010/Antalya

2008’in Kasım ayında bir erkek eşini boğarak öldürdü. Sanık eş kendisini mahkemede “Beni cinsel ilişki için reddetti. ‘Sen artık erkek değilsin’ gibi çeşitli sözler söyledi” ifadeleriyle savundu. Katil eşin ‘erkekliği’ne laf etmesini mahkeme heyeti ‘haksız tahrik’ gerekçesi olarak gördü. Katil eş indirimden faydalanarak 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı.

SİLAH ZORU VE HORTUMLU DAYAK RIZA SAYILDI

-5 Kasım 2015/ İstanbul

20 yaşındaki kadın silah zoruyla kaçırılıp, Şanlıurfa’dan İstanbul’a getirildi. Burada bir inşaat şantiyesinde hortumla dövülerek cinsel istismara uğradı. Yargılanan adam mağdurun ‘rıza’sı olduğunu öne sürdü. Heyet kadının kaçması sebebiyle, şiddet ve istismarı yok sayıp ‘rıza’ gerekçesiyle beraat verdi.

AVUKATLARI TEHDİT ETTİ MAHKEME GÖRMEDİ

-12 Ekim 2012 / Ankara

Bir erkek eşini ruhsatsız tabanca ile öldürdü. Savunmasında “Beyaz pantolon giyiyor, pembe telefon kullanıyor” dedi. Duruşmada davayı takip eden feminist avukatlara da mahkeme huzurunda, “Buradan çıkayım sizi de onun gibi öldüreceğim” sözleriyle tehdit etti. Bu ifadelerine ilişkin kadınlar suç duyurusunda bulundu ve erkeğe ceza verildi. Ancak karar cinayet dosyasına eklenmedi. Mahkeme huzurundaki davranış dikkate alınmaksızın sanığa ‘haksız tahrik’ dışında ‘iyi hal’ indirimi de verildi. Yargıtay ‘haksız tahrik’ indirimini kabul etmezken, ‘iyi hal’ indirimi ile katil eşe müebbet hapis cezası verdi.

HÂKİM BEY, FİLMDEKİ KADINA BENZETTİM

-19 Şubat 2009/ Bursa

Açık bir filmdeki kadını 9 yıllık eşine benzeten adam kadını 22 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Kadın ile filmdeki oyuncu arasında ‘benzerlik olabileceğini düşünen mahkeme heyeti katil eşe ‘haksız tahrik’ indirimi uygulayarak cezasını 18 yıla indirdi.

MESAJA CEVAP VERDİ CEZA İNDİ

-23 Ocak 2014/Denizli

Kız çocuğuna (16) cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan erkek akraba için, ‘rıza’ gerekçesiyle hafif ceza verilmesi istendi. Gerekçe olarak da, bira içmeleri, aralarında güç farkının olmaması, mesajlara cevap verilmesi, vücuduna büyük zarar verilmemesi gösterilerek 2 yıla kadar hapis öngören madde kapsamında cezalandırılması talep edildi.