Erzincan Valiliği, 8 Mart'ta kentte tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu.

Erzincan Kadın Platformu, valiliğn yasağına tepki gösterdi.

Kadın platformundan yapılan açıklamada, "Sayın vali, biz kadınlar vardık, varız ve var olacağız. Barış, özgürlük ve eşitlilk taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa. Kadınlar susmayacaklar, susmayacaklar, susmayacaklar" denildi.

Erzincan Kadın Platformu'nun açıklaması şöyle:

"Biz kadınlar her geçen dakika erk zihniyetin şiddetine maruz kalıyor, yaşam hakkı elinden alınıp , özgürlüğü kısıtlanıyor ve emeği yok sayılıyorken bu yasakla da sayın valinin , devlet şiddetine mâruz kalmış bulunuyoruz. Gerçi bu malumun ilanıdir. 8 Mart, tüm dünyada kutlanan ve yasaklanamaz önemli günlerdendir. Kadın emeğine, özgürlüğüne dair talepler nasıl bir tek güne özgü değilse 8 Mart’ta bir gün değildir. 7 mart, 9 mart, 10 mart, her gün bizimdir, biz kadınlarındır. Kadınlar hiçbir zaman şiddettten yana tavır almamış, her daim barıştan yana olmuştur. Bu nedenle valiliğin yasak gerekçelerini kabul etmiyoruz.

Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında, kanunun suç saymadığı eylemlerle ilgili açık ve kapalı yerlerde basına veya belirli bir topluluğa yapılan açıklamalar, temel hak ve özgürlükler arasında yerini almış bulunmaktadır.

Toplumsal yaşamın vazgeçilmez unsuru demokrasinin olmazsa olmaz kilit taşı olan bu hak, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere bütün demokratik anayasalarda ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 25.26. ve 34. maddeleri ile de güvence altına alınmıştır. Öte yandan 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununu; Madde 3 - “Herkes, önceden izin almaksızın, bu kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” şeklinde düzenlemeye yer verilmiştir.

Sayın vali, biz kadınlar vardık, varız ve var olacağız. Barış, özgürlük ve eşitlilk taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz. Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa! Kadınlar susmayacaklar, susmayacaklar, susmayacaklar!"

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI

Valiliğin eylem yasağıyla ilgili açıklaması şöyle:

"Erzincan Valiliği'nin 06.03.2020 tarihi ve 1731 sayılı kararı ile ilimizde farklı kesimler arasında çatışma çıkmaması ,milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilmesi ,milli güvenliğin sağlanması ,kamu düzeninin ,kamu esenliğinin huzur ve güvenliğinin korunması,kişi dokunulmazlığının ,suç işlenmesinin önlenmesi ,temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, genel trafik ve yolcu güvenliğinin sağlanması,şiddet olaylarının meydana gelmemesi,yaygınlaşmasının önlenmesi ve yaşanabilecek her türlü olumsuz durumun önüne geçilebimesiamcıyla ;(İlimiz genelinde gerçekleştirilebilecek,(sivil toplum kuruluşlarının kendi binalarında ,kendi personel ve üyelerine yönelik yapacağı toplantılar ile Devlet Kurum ve Kuruluşların program ve etkinlikleri, resmi bayram,resmi anma günleri,resmi tören ve kutlamalar ile
gelenek ve göreneklere göre yapılacak programlar ile , spor faliyetleri ilr bilimsel, ticari ekonomik amaçlarla yapılan toplantılar ve Valiliğin Makamı tarafından izin niteliğindeki,tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü,basın açıklaması,açık yer toplantısı ile protesto eylemleri miting, çadır kurma,oturma eylemi, stand açma ,açlık grevi, anma töreni ,afiş ,pankart ve poster asma ,el ilanı bildiri dağıtma,imza masası açma ,meşale yakma ve taşıma ,konferans ,panel ,seminer vb hertürlü eylem ve etkinlikler 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddeleri ve ayrıca 2911 sayılı Toplantılı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. ve 19. Maddeleri hükmü gereğince 08/03/2020 gün boyunca YASAKLANMIŞTIR.

Bu bağlamda 28.02.2020 tarhli dilekçeniz ile yapmak istediğiniz yürüyüş ve basın açıklamasını yapmanızın Valiliğin Makamı'nın aldığı karara aykırılık teşkil edeceği hususu ve bahse konu yasaklama kararı tarafınıza tebliğ edilmiş olup; İş bu tutanak tarafınızdan tanzimle okunup doğruluğu anlaşıldıktan sonra birlikte imza altına alınmıştır.06.03.2020 saat:17/55"