Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her üç kadından biri fiziksel ya da cinsel şiddet mağduru. Şiddet uygulayanların büyük bir bölümünü ise kadınların eşleri oluşturuyor.

WHO tarafından yayınlanan küresel alanda kadına karşı şiddet raporu dünya genelinde kadınların sanılandan çok daha büyük bir oranda şiddet mağduru olduğunu ortaya çıkardı. İlk kez yapılan uluslararası araştırmada kadınların yüzde 35.6’sının hayatlarında en az bir kez fiziki ya da cinsel şiddet maruz kaldığını ortaya koydu.

Raporda şiddet olaylarında failin yüzde 30 oranında kadınların eşleri olduğu ortaya koyulurken, cinayetlerde ise bu oran yüzde 38 olarak gerçekleşti.

EN ÇOK ŞİDDET AFRİKA KITASI’NDA

Rapora göre kadının en çok şiddete maruz kaldığı kıta Afrika. Afrika ülkelerinde yaşayan kadınların neredeyse yarısı, yüzde 45.6’sı fiziksel ya da cinsel şiddete uğruyor. Avrupa ülkelerinde düşük ve orta gelirli aileler arasında bu oran yüzde 27.2’ye çıkarken Avrupa kıtasının genelinde kadınların yüzde 32.7’si fiziki ve cinsel şiddet uğradığını ifade ediyor.

Şiddete uğrayan kadınların yüzde 42’si tıbbi yardım almak durumunda kalırken WHO, kadına yardımın buradan başlaması gerektiğini duyurdu.

WHO’nun verilerine göre şiddetin kadınların sağlığı üzerinde ciddi travmatik ve psikolojik etkileri bulunuyor.

WHO tarafından eş zamanlı olarak yayınlanan bir diğer raporda ise sağlık personellerine hastanelere başvuran şiddet mağduru kadınlara uygulanacak protokoller anlatıldı.

WHO’nun kadına karşı şiddet konusunda çalışma yürüten doktorlarından Garcia Moreno, raporla ilk defa dünyada kadına karşı şiddetin tıbbi sonuçlarının incelendiğini söyledi. Bu sonuçlar arasında AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, depresyon, alkol bağımlılığı, istenmeyen hamilelikler ve düşükler yer alıyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE İLGİNÇ SONUÇLAR

Yüksel gelirli ülkelerde raporun ortaya çıkardığı sonuçlar oldukça ilginç. Kadınların nispeten güvende olduğunun ifade edildiği bu ülkelerde kadın nüfusunun yüzde 23.2’si şiddete uğradığını ifade etti. Şiddetin yüzde 30’u kadınların eşlerinden geliyor.