8 Mart etkinliklerinin finalinin yapıldığı Diyarbakır'da, polisin engelleme girişimleri ve yoğun ablukasına rağmen büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

4 koldan yapılan yürüyüşle kadınların giriş yaptığı miting alanında atılan slogan ve çalınan ezgilerle direniş sesleri yükseliyor.

Kongreya Jinen Azad (KJA) öncülüğünde 8 Mart etkinliklerinin finali yapılacağı Diyarbakır İstasyon Meydanı'na "Bomba ihbarı" olduğu gerekçesiyle uzun süre alınmayan kadınlar, slogan ve zılgıtlarla alana giriş yaptı. Dört koldan yapılan yürüyüşle kadınların girdiği alanda kurulan dev sahneye, "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" pankartı asıldı.

Miting alanında ayrıca, "Savaşa karşı toplumsal barış erkek şiddetine karşı özgür eş yaşam", "Bimîrateyê Roza ü Srayanma ver biazadîyêmê", "Azadîyatoazadiyamawa" ve "Onurlu yaşamı kadının yüreğinde, coşkusunda ve özleminde yaratan kadınlara bin selam" pankartları da asıldı.

Yürüyüş öncesi DTK önünde bir araya gelen kadınlar, erbaneler eşliğinde Kürtçe ve Türkçe şarkı ile marşlar eşliğinde halaya durdu.

Giydikleri yöresel kıyafetlerle renkli görüntüler oluşturan kadınlar, Sur ve Cizre direnişi başta olmak üzere özyönetim alanlarını selamladı.

POLİSİN ENGELLEME GİRİŞİMİNE RAĞMEN YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Kadınların taşıdığı, "Özsavunmayla özgürlüğe" pankartında bulunan özsavunma kelimesini gerekçe gösteren polis, pankart kaldırılmadığı müddetçe yürüyüşe izin vermeyeceklerini kaydetti.

Bunun üzerine HDP'li kadın vekiller ve kadın kurumları temsilcilerinin emniyet yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından "Biji berxwdana Surê" ve "Jin jiyan azadi" sloganlarıyla kadınlar, İstasyon Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş kolunda en önde erbaneli kadınlar yer aldı. Yürüyüş güzergahında bulunan Ofis Semti'nde alınan yoğun önlem dikkat çekerken, arama noktasında kadınların taşıdığı KJA, DBP bayraklarının yanı sıra katledilen Miray bebek, Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın fotoğraflarının bulunduğu lolipop dövizlere el konuldu. Polis arama noktalarından itibaren alanda ise kadın görevliler tarafından alanın güvenliği sağlanıyor.

Binlerce kadın İstasyon Meydanı'nda buluşurken, miting alanında atılan slogan ve çalınan ezgilerle direniş sesleri yükseliyor. Sahneye, Cegerxwin Erbane Grubu, Amed Bölgesi Şehit Mizgin Korosu, sanatçı Nihal, Koma Berji ve Pınar Aydınlar sahne alması beklenirken, alanda kadınlar büyük bir coşkuyla 8 Mart'ı kutluyor.

SİİRT’TE 8 MART

Öte yandan Siirt KJA bileşenleri de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü Kızlar Tepesi'nde ki amfide büyük bir coşkuyla kutladı. KJA bayarlarıyla süslenen alanda, "Sêvêlerin, Fatmaların, Pakizelerin, direnen ruhlarıyla alanlardayız", "Direnen kadınlar zaferi getirecek" ve "Erkek şiddeti ideolojiktir öz savunma haktır" pankartları asılırken, "Önderliğimizin özgürlüğü için alanlardayız" pankartına ise izin verilmedi.

Yöresel kıyafetleriyle alanda yerini alan kadınlar, "Jin jiyan azdi" sloganları atarak çalınan arbane eşliğinde halaya durdu.

Alandaki 8 Mart kutlaması devam ediyor.

(Kaynak: DİHA)