Soner Aydın / Demokrat Haber - Mersin

Mersin Kadın Platformu öncülüğünce gerçekleştirilen Çukurova Bölgesel Kadın Mitingi'ne binlerce kadın katıldı. Miting öncesi gerçekleştirilen yürüyüşe HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’da destek verdi.

Sabah saatlerinde Forum AVM önünde bir araya gelen kadınlar Tevfik Sırrı Gür Stadına kadar alkış ve sloganlar eşliğinde yürüdü. “Kadın katliamlarına karşı yasta değil isyandayız kadınlar özgürleşene kadar alanlardayız”, “Eşitiz biz varız kadın düşmanı saltanatınızı yıkacağız” pankartının taşındığı yürüyüş boyunca kadınlar sık sık “Yasta değil, isyandayız”, “Jin Jiyan Azadi" ve "Erkek adaleti değil, gerçek adalet!" sloganları attı. Kadınlar yürüyüş boyunca kadına yönelik şiddete karşı tepkilerini dile getirdi.

"KADIN, SADECE BİR CİNS OLDUĞU İÇİN KATLEDİLYOR"



Kadınlar GMK Bulvarı üzerinden Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’na kadar yürüyüş yaptı. Burada kısa bir konuşma yapan HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Kadınlar artık isyan edecek, yas tutmayacak, kadınlar yas tutmanın çözüm olmadığını düşünerek isyanlarını büyütecekler" ifadelerini kullandı. Yüksekdağ, "Özgecan katledildikten sonra da her kadın katliamında olduğu gibi katliamları durduracaklarını söylediler. Ancak görünen o ki siyasi iktidarın erkek şiddetini durdurmak gibi bir niyeti yok” diye konuştu.  Her gün 3 kadını öldüren erkek egemen bir zihniyete karşı kadının her türlü isyanı meşru olduğunu aktaran Yüksekdağ şunlar söyledi:

”Kadının her türlü direnişi haklıdır ve özgürlük yolunu açacaktır. Bugün yine Özgecan'ımızın katledildiği kentten sesleniyoruz. Yüreğimizde katledilen bütün kadınların acısı ile öfkesi ile sesleniyoruz. Acımız büyük ama artık biz yas tutmuyoruz. Artık kadınlar isyan ediyor. Yas tutmanın teslimiyet olduğunu çok iyi bilerek kadınlar direnmeyi ve isyanın yolunu seçtiler. Özgecan'ımız katledildiği günden bu yana yer gök kadın iradesi ile kadın isyanıyla ve kadın eylemleriyle doldu ama Özgecan katledildiği günden bugüne aradan geçen 2 haftalık süre içinde 7 kadınımız daha katledildi. Kadın cinayetleri hiçbir ırk, hiçbir sınıf, hiçbir kesim ayrımı göstermeden bütün kadınları vuruyor. Bu ülkede sadece kadın olduğu için katlediliyor insanlar. Sadece bir cins olduğu için katlediliyor.”

"KAZANANAN KADINLAR OLACAK"

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise kadınları selamlayarak başladığı konuşmasında 8 Mart'ın farklı olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Kobanê direnişi ile birlikte kadın özgürlük mücadelesinin neler yarattığını gördük. Kobanê'de direnen mücadele eden kadınlar bize kadınların neler yapacağını gösterdiler. Hep kadınlar olarak barışmak savaşmaktan daha zor ancak daha güzeldir diyerek alanlarda olacağız ve kazanan biz kadınlar olacağız.”