İspanya'da hükümetin kürtaj hakkını ortadan kaldırmayı öngören projesine karşı, başkent Madrid ve dünyanın bir çok ülkesinde onbinlerce kişi sokaklara döküldü. Madrid'de onbinlerce kişi sokaklara çıkarken Paris'teki dayanışma yürüyüşü 30 bin kişiyi bir araya getirdi.

İspanya'da muhafezakar Mariano Rajoy hükümetinin kürtaj hakkının neredeyse ortadan kaldıra yasa projesinin geri çekilmesi için başlatılan "Özgürlük Treni" eyleminde yer alan 300 kadın, Madrid'de onbinlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle karşılandı. Ülkenin kuzeyinden yola çıkan tren Madrid'de "özgür kürtaj" sloganı ile karşılandı. Mor önlükler giyen kadınlar hükümetin yasa projesini protesto etti.

'NE ZAMAN ANNE OLACAĞIMIZ BİLİYORUZ'

Bu eylemciler gibi, İspanyolların da yüzde 78'i 20 Aralık günü hükümet tarafından onaylanan projeye karşı. Özgürlük Treni eylemi fikrini ortaya atan "Asturies Las Comadres" feminist derneği sözcüsü Begona Pinero, "Biz, kadınlar, özgürüz ve ne zaman anne olacağımıza karar verme yeteneğindeyiz" dedi.

Katolik Kilisesi'nin de desteğini alan Mariano Rajoy hükümetinin Aralık sonunda onayladığı yasa projesi, 2010'da Sosyalist hükümetin kabul ettiği yasayı ortadan kaldırıyor. 2010'da onaylanan yasa tüm kadınların 14 haftaya kadar gerekçe göstermeden kürtaj olmasına izin verirken, ceninde bir problem olması veya kadın açısından fiziki yada psikolojik ağır bir tehlike oluşturması halinde 22 aya kadar kürtaj olmanın yolunu açmıştı. Rajoy hükümetinin projesi henüz parlamentoya sunulmadı, ancak iktidardaki Halk Partisi (PP) içerisinde de tepki seslerinin çıkması üzerine Rajoy kısa bir süre önce yasa projesinde düzenleme yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

PARİS'TE 30 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

İspanya'daki eylemi ile dayanışma amacıyla Avrupa'nın bir çok ülkesinde eylemler yapıldı. Başta Paris olmak üzere, Londra, Brüksel, Edimbourg, Lizbon kentleri ile Latin Amerika, Arjantin ve Ekvator'da da eylemler yapıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te organizatörlerden Planning Familial örgütüne göre 30 bin kişi yürüdü. Fransa genelinde ise 40 bin kişinin sokaklara çıktığı belirtildi. En az 30 kentte eylemler yapıldı. Paris'teki yürüyüşte, kaçak olarak yapılan kürtajın risklerine dikkat çekilerek "Kürtaj hakkının reddi nedeniyle bir daha asla kadın ölümü yaşanmasın" sloganı atıldı.

Planning Familial örgütünden Danielle Gaudry, "Bugün kürtaj hakkın bir çok Avrupa ülkesinden zan altında bulunuyor. Kadın haklarını zan altına alan çok güçlü gelenekçi bir akım var" diye konuştu.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de ise İspanya'daki yasa projesine karşı 2 bin kişi yürüdü. (ANF)