İran’da Şubat 2012’de şiddet gördüğü eşini öldürdüğü iddiasıyla Ekim 2012’den beri tutuklu bulunan Zeynep Sekanvand Lokran adlı Kürt kadın idam cezasına mahkum edildi.

Olayın gerçekleştiği dönemde 17 yaşında, şu an ise 22 yaşında olan Zeynep Sekaanvand Lokran yarın idam edilecek.

Uluslararası Af Örgütü infazın iptalini istiyor.

Lokran’ın durumuna yazılı bir açıklamayla dikkat çeken Af Örgütü, yarın (13 Ekim) infazın gerçekleşebileceğini belirterek, İranlı yetkilileri infazı derhal durdurmaya ve Lokran’ın bir daha ölüm cezasına mahkum edilmeksizin yeniden adil bir şekilde yargılanmasını sağlamaya çağırdı. Af Örgütü bunun için bir Twitter’da #SaveZeinab başlıklı kampanya başlattı.

İDAM CEZASI VERİLDİ 

22 yaşındaki Zeynep Sekaanvand Lokran, şiddet gördüğü eşini öldürdüğü iddiasıyla idama mahkum edildi. 15 yaşında evlendirilen Lokran, olayı gerçekleştiği dönem 17 yaşındaydı. 20 gün polis merkezinde tutulan Lokran, polisler tarafından dövülerek işkenceye uğradı. 

Lokran, görülen son duruşmasında kendisine cinsel saldırıda bulunan eşinin erkek kardeşinin cinayeti işlediğini söyledi. Ancak mahkeme, Lokran’ın sonradan avukatının yanında verdiği ifadeyi kabul etmedi. Olayın olduğu sırada Lokran 18 yaşın altında olmasına rağmen, İran’ın 2013 tarihli Ceza Yasası’ndaki gençlere verilen cezalarla ilgili hükümleri uygulanmadı.

Lokran’ın olay sırasında “zihinsel gelişimi ve olgunluğunu” inceleyen bir adli tıp raporu talebinde de bulunulmazken, mahkeme tarafından idam cezası verildi.

Lokran, 2015 yılında aynı cezaevinde tutulan bir mahkumla evlendi ve hamile kaldı. Bu nedenle infazı ertelendi. 30 Eylül’de doğum yaptı ancak bebeği yaşamadı. Doğumdan bir gün sonra hastaneden cezaevine gönderildi ve doğum sonrası bakım veya psiko-sosyal destek için doktorla görüşmesine izin verilmedi.

17 YAŞINDAKİ FATEMAH İDAM EDİLMİŞTİ 

Geçen yıl benzer bir vakada, 17 yaşındaki Fatemah Salbehi kendisine uyuşturucu veren kocasını öldürdüğü gerekçesiyle idam edilmiş ve insan hakları örgütleri olayı kınamıştı.

Af Örgütü'ne göre, İran geçmiş yıllarda 73 reşit olmayan suçluyu infaz etti. İran hukukuna göre, reşit olma yaşı ergenliğe göre belirleniyor ki bu da erkekler için 15, kız çocukları için 9.