BDP İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla Kadıköy'de “Rojava halklarının Cenevre 2'de kimlik ve statüleri tanınsın“ talebiyle miting düzenlendi.

Binlerce kişi, Suriye sorununu çözmek amacıyla tarafların toplanacağı Cenevre 2 Konferansı’nda Rojava’ya statü verilmesi talebini  “Cenevre ikinci Lozan olmayacak“ sloganlarıyla dile getirdi.

Mitingle duyurulan taleplerin diğeri de Kürtlerin Cenevre 2’de kendi kimlikleriyle temsil edilmesi, Kürtlerin konferansa resmen çağrılması.

YOL TRAFİĞE KAPANDI

Miting için İstanbul'un farklı noktalarından ve çeşitli şehirlerden gelenler önce Kadıköy Numune Hastanesi önünde toplandı. Sonra Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte BDP İstanbul Örgütü imzalı “Rojava Kürdistanı Cenevre 2'ye kendi özerk statüsü ile kabul edilsin" pankartı açıldı.

İlk toplanma öncesinde mitingin yapılacağı güzergahta yolun trafiğe kapatılmamasına tepki gösteren eylemciler kısa süre trafiği kesti. Daha sonra gelen trafik ekiplerinin yolun kapatılacağını söylemesi üzerine eylemciler yolu açtı.

HDP MEKTUP YAZMIŞTI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve  HDK’nın destek verdiği mitinge HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, BDP milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Halil Aksoy da katıldı.

HDP önceki gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban-Ki moon’a bir mektup yazarak Suriye’nin geleceğinin tartışılacağı Cenevre-2 Toplantısı’na Kürt Yüksek Konseyi’nin çağrılmasını istemiş, Rojava modelinin konferansta temsil edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Mektupta Hewler Anlaşması hatırlatılarak Kürtlerin Cenevre 2’ye katılmasının kararlaştırıldığı da hatırlatıldı. (Bianet)