Dünyanın ilk kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Diyarbakır’da açıldı. Ajansın açılışı Türkiye’nin ilk kadın kameramanı Şehbal Şenyurt Arınlı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından yapıldı.

 

“Kadınlar, nasıl bir şehirde yaşamak istiyor?” başlıklı haberle Jin Haber Ajansı (Jinha), bugün yayın hayatına başladı. Başta Diyarbakır olmak üzere büyük kentlerde kadınların yaşadığı sorunların anlatıldığı haber-araştırma, baştan sona kadar kadınlar tarafından hazırlandı. Açılışı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne denk getirilen ajans, internet sayfası yayın hayatına girdikten sonra haberini ilk abonelerine geçecek.

 

Aralarında Türkiye’nin ilk kadın kameramanı Şehbal Şenyurt Arınlı ve Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de bulunduğu kalabalık bir grup tarafından açılışı yapılan ajansın açılışı ise bildik açılışlara benzemedi. Açılışı yapan Arınlı “Erkek cinsiyetçi anlayışın aksine kurdeleyi kesmeyerek düğümünü çözüyoruz. Bu ajansın da insan hakları ve kadın hakları sorunlarını çözeceğini inanıyoruz” diye konuştu.

 

‘DİYARBAKIR ÖNEMLİ BİR KURUMA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK’

Konukları karşılayan Jinha yöneticileri Hazal Peker ile Hangül Özbey yöresel kıyafetleriyle dikkat çekerken, açılışta konuşan Baydemir, Diyarbakır’ın önemli bir kuruma daha ev sahipliği yapacağını ifade etti. Diyarbakır’ın 8 bin yıl boyunca dünyanın pek çok ilkinin yaşandığı kentlerden bir tanesi olduğunu hatırlatan Baydemir şöyle konuştu:

 

“Diyarbakırlı olarak, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bir ilke daha tanıklık etmekten ve içerisinde bulunmaktan büyük bir heyecan duyduğumu ifade etmek istiyorum ve destekliyorum. Umuyorum ki ajansın yapacağı haberlerle bugün başta kentimiz Diyarbakır ve Türkiye olmak üzere bütün dünyada kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması sürecine destek olur, katkı sunar. Başarılar diliyorum.”

 

Açılışı bütün kadınlar için mücadele eden arkadaşları adına yaptıklarını söyleyen Şehbal Şenyurt Arınlı ise “Bu çalışmanın tüm Ortadoğu’ya ve dünyaya çok önemli izler bırakacağını biliyorum. Kadın olarak özgürlüğümüz ziguratlar içinde hapsoldu. Bu özgürlüğümüzü yine bu topraklar içinde elde edeceğimize inanıyorum” dedi. Konuşmalardan sonra Baydemir, ajansa dizüstü bilgisayar hediye etti.

 

1986 yılında uluslararası haber ajansları için kameramanlığa başlayarak Türkiye’de bir ilke imza atan Arınlı, ilk çekimini de bölgede yapmış. Kendisinin de işe başlarken “kadın nasıl kameraman olur? Bu senin işin değil” gibi tepkilerle karşılaştığını hatırlatan Aranlı, Jinha’ya tecrübelerini aktaracağını söyledi.

 

Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hizmet verecek ajans, görüntülü ve fotoğraflı haber geçecek. Ajansta görev yapanların tümü kadınlardan oluşuyor. Ajans ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Van gibi illerde de temsilcilikler açacak. (ANF)