Onur Yıldırım / Demokrat Haber İzmir
 
İzmir'de “kentine, yaşam alanına, park ve tarihi değerlerine sahip çık” anlayışıyla kurulan Kültürpark Platformu, Büyükşehir Belediyesi'ne Kültürpark Revizyon Projesi'ni Koruma Kurulu'ndan çekme, Sancak ailesine ait şirketin Basmane Çukuru'na yapacağı Folkart projesini ise durdurma çağrısı yaptı.
 
Basmane Meydanı'nda bulunan Kültürpark 9 Eylül Kapısı önünde bir araya gelen Platform üyeleri, “Kültürpark halkındır Sancakların değil”, “Bu park, bu yaşam, bu memleket bizim”, “Kültürpark'ı iktidar aşığı Sancaklara peşkeş çektirmeyiz” yazılı dövizler taşıyarak bir basın açıklaması yaptı. Kültürpark Platformu adına açıklamayı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer okudu. 
 
Kültürpark'ın yanına yapılacak gökdelenler ile kent suçu işlendiği ifade eden Özlem Şenyol, Basmane çukuruna yapılacak Folkart projesinin ÇED başvuru sürecinin başladığını belirtti. Şenyol "Rapora ilişkin gerekli bilimsel inceleme ve değerlendirme TMMOB'a bağlı ilgili meslek odaları tarafından yapılarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçeleri iletildi" dedi.


 
"KENT SUÇU İŞLENİYOR" 
 
Folkart'ın biri 68, diğeri 49 kat olan iki kuleli projesinin hemen doğusunda Kültürpark olduğunu belirten Şenyol, “Ne tesadüftür ki, bu proje ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Koruma Kurulu'na onaya sunulan Kültürpark Revizyon Projesi aynı döneme denk geldi. Bu projeye itirazlarımıza yanıt alamadık. Kültürpark'ın hemen yanı başında yükselecek bu yapı ve Kültürpark Projesi'ni birlikte düşündüğümüzde Kongre Merkezi'nin altına getirilmek istenen otopark ve yol bağlantıları ile kentin en önemli yeşil alanı Folkart'ın özel bahçesi haline gelmektedir" dedi.
 
Şenyol, yapının İzmir’in kentleşme tarihi açısından Cumhuriyet, Lozan, Montrö meydanları ile aynı nitelikte öneme sahip olan 9 Eylül Meydanı'nın silüetini bozacağını, Basmane Garı gibi önemli tarihi değere sahip yapılar üzerinde ezici baskı unsuru oluşturacağını söyledi.
 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Kültürpark'a 2 bin 500 kişilik kongre merkezi yapmayı planlayarak, Kültürpark'ın fuar Gaziemir'e taşınmışken yakaladığı Behçet Uz'un hayalindeki yüzde 80'i yeşil Kültürpark olma şansını aynı ekonomik kaygılarla bir kenara iten Belediye'nin söz konusu kompleks yapının içinde yer aldığı görülmektedir. Başta bu kent suçunun ilgili idare tarafından bir an önce önüne geçilmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni, bir holdingin AVM - İş merkezi - rezidans kompleksine, hem de meşruluğu tartışmalı, kentsel altyapı ve siluete vereceği zararları bariz olan böyle bir yapıya taşıyacaklar. Belediye'ye 'bu kararınızı içinize sindirebiliyor musunuz' diye sormak istiyoruz" dedi.



"BAĞIMSIZ BELEDİYE BAĞIMSIZ YAPIDA OLUR"

Şenyol, Kültürpark Platformu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu projeye başlamadan durdurmaya ve Kültürpark Revizyon Projesini Koruma Kurulu'ndan çekmeye davet ettiklerini söyledi. Bilimden ve akıldan yana demokratik, katılımcı süreçlerle kentine, yaşam alanına, ağacına sahip çıkan kentliler olarak İzmirlinin daha iyi projelere layık olduğunu belirten Kocaer, "Kentine yaşam alanına, park ve tarihi değerlerine sahip çıkmak adına Kültürpark Platformu olarak, kentin birçok yerinde kurulacak imza masalarımızla, tarihi kent merkezimize ve Kültürpark'ın yanı başında dikilecek yapının dava sürecine dâhil olmak için başlatacağımız davacı listemize katılmanız için İzmirlilere çağrıda bulunuyoruz. Geçmişte başlamış olan kent suçuna biz göz yummak istemiyoruz. 'Bağımsız belediye bağımsız yapıda olur' diyoruz” dedi.