İtalya Başbakanı Matteo Renzi ülkenin devlet radyosu RAI’ye medeni birliktelik yasasıyla ilgili açıklama yaptı.

Renzi, Katolik Kilisesi’ne eşcinsel çiftlerin yasal olarak tanınmasına olanak sağlayan medeni birliktelik tartışmasından uzak durmasını söyledi.

Renzi, İtalya Piskoposlar konferansından çıkan medeni birliktelik yasasının Senato’da gizli oylamaya sunulması önerisine cevap verdi.

Renzi’nin piskoposlar grubunun lideri Angelo Bagnascoso’nun “Gizli oylama, senatörlerin vicdanlarıyla hareket etmesini sağlar ve siyasi partilerden gelecek baskıyı engeller” sözlerine yanıtı şöyle oldu:

“Gizli oylama olup olmayacağına parlamento karar verir, piskoposlar değil. İki insanın birbirine aşık olmasında korkacak ne var? Neden birbirine aşık iki insana haklarını vermeyelim? Ülkenin büyük bir çoğunluğu da böyle düşünüyor.”

UYAN İTALYA!

İtalya'da hükümet eşcinsel birlikteliklerin yasal olarak tanınmasını sağlayacak yasa tasarısını parlamentoya getirmeye hazırlanırken, evlilik eşitliği tartışması meydanlara taşındı.

Medeni birlikteliği savunan on binlerce kişi Ocak ayında onlarca kentte “Uyan İtalya” sloganıyla gösteriler düzenledi. Ay sonunda ise Katolik ve muhafazakar örgütlerin öncülüğünde “geleneksel ailenin” korunması çağrısıyla bir “Aile Günü Yürüyüşü” düzenlendi.

Hükümet’in önerdiği yasa tasarısının Katolikler ve muhafazakarların yoğun tepkisine rağmen geçmesi bekleniyor.