İsviçre hükümetinin kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesi planına karşı, İsviçre halkı 18 Eylül 13.30’da başkent Berne’deki eyleme hazırlanıyor.

Müslime Karabatak'ın Ekmek ve Gül'de yer alan haberine göre, İsviçre’de federal hükümet, kadınların emeklilik yaşını 64’ten 65’e yükseltmek için yıllardır geçirmeye çalıştığı AHV/AVS21 reform planının son halini güz döneminde kabul etmeye hazırlanıyor. “Kadın-erkek eşitliğini” bahane ederek kadınların da erkeklerle aynı yaşta emekli olmaları öne sürülürken planın ileriki aşamalarında, kadın-erkek tüm halkın emeklilik yaşının 65’ten de yukarı çekilmesi öngörülüyor.

Fakat, İsviçre Sendikalar Birliği (USS) ve kadın örgütleri, kadın erkek arasındaki ücret eşitsizliği ile evdeki bakım ve iş bölüşümündeki eşitsizliğinin yarattığı etkiye dikkat çekip ilk emeklilik kasası olan AHV/AVS’nin şu halinin bile yetersiz olduğunu belirtiyor. USS’nin başlattığı “Kadınların Emekliliğine Dokunma!” kampanyasında verilen bilgilere göre, kadınlar erkeklere göre 3’te 1 daha az emeklilik maaşı alıyor.

Parlamento, iş ve sosyal yaşamdaki eşitsizlikleri kaldıracak uygulamaları getirmek yerine, kadınların emeklilik yaşının yükseltmeye ve emeklilik maaşlarını daha da düşürmeye çalışıyor.” Yapılan araştırmaya göre, bu plan ile 2030’a kadar devletin 1,4 milyar franklık bir ekonomi yapacağı öngörülürken 64 yaşında emekli olmak isteyen bir kadın yılda ortalama 1200 frank kaybedecek. Dikkat çekilen diğer bir konu ise, hayat pahalılığı giderek artarken, sadece AHV/AVS emeklilik kasası değil, diğer emeklilik kasalarına yatırılan maaşların da giderek düşürülmesi.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI  

Halk ise, her seferinde ısıtılıp önlerine sürülen AHV/AVS21 planına tepkili. USS’nin geçtiğimiz aylarda başlattığı “Kadınların Emekliliğine Dokunma!” imza kampanyası bir hafta içinde yaklaşık 315.000 kişi tarafından imzalanmıştı.

İşçi örgütlerinin talebi, kadınların emeklilik yaşının (ileriki aşamada da tüm halkın emeklilik yaşının) yükseltilmesi değil, AVS emeklilik maaşlarının yükseltilmesi ve toplumdaki artan emekli yoksulluğunu önlemesi.

Etkinlik başlangıç: 18 Eylül 2021 13:30

Bitiş: 18 Eylül 2021 15:00

Yer: Berne / İsviçre